В последните 27 години МВР е една от най-потърпевшите от прехода институции. Така бившият главен секретар на вътрешното министерство и настоящ национален координатор на „Aтака“ Светлозар Лазаров коментира полицейските протести.

Ако преброим колко са реформите в последните 27 години, сигурно всяка година се извършват различни такива, които дори противоречат и навсякъде има допуснати слабости, което е видно от резултата, заяви той.

По думите му проблемите са комплексни, затова и трябва да се търсят комплексни решения. Трябва да има политически консенсус за краткосрочна и дългосрочна програма за изправяне на крана на МВР. Ако се работи на парче и се влезе в сферата на популизма, няма да се постигне нищо, смята Лазаров.

По негови сметки в системата на МВР има 3500 незаети щата, но на първо място трябва да се работи по това да се спрат напускащите.

Снимка: bTV

За искането на полицаите за увеличение на заплатите Лазаров каза: „Многократно съм призовавал да се влезе в диалог в интерес на българските граждани и на МВР – с ясна пътна карта, ясни, конкретни решения. Решаване на въпроса в сектор „Сигурност“ ще допринесе и за подобряване на жизнените процеси в България“.

Помолен да коментира случая с началника на отдел „Физическа защита“ в АЕЦ „Козлодуй“ Пешко Караджов, който е заплашвал полицай, Лазаров каза: „Болно ни е обществото. Ежедневието ни е изпълнено с такива казуси“.

Снимка: bTV

За случая в Асеновград, при който младежи биха деца от спортен клуб и последваха протести и събаряне на незаконни ромски постройки Лазаров коментира, че „проблемът с циганските гета започва много назад в годините на прехода. За да бъде решен този казус, каквото и да се прави, няма да е достатъчно, ако не се отвори кутията на Пандора – за да бъде постигнато ясно решение на въпроса, трябва да се започне от политическо ниво. Като първа стъпка нека извадим резултатите от изборите в гетата и да си дадем сметка кой, на какво основание и по какъв начин е свързан с тези хора“.

Според Лазаров докато не се спре с бизнеса с гегата, „няма да мръднем нито крачка напред. Давате ли си сметка с какви пари се купуват тези гласове? На всички ни е ясно, че това не става с пари от заплати, на мен ми мирише на политическа корупция“.

Вижте целия разговор във видеото: