След Великден започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и света Богородица. Нарича се така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Седмицата се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, в които се споменава Христовото Възкресение. На Светли Вторник се отдава почит на Богородица. 

По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. 

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома – един от 12-те апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Когато му се явил, Иисус му казал: „Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали“.

Християните се поздравяват с „Христос Воскресе“ до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква.

Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Снимка: БГНЕС

Не е случайно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята.