Десетки миряни се събраха около сградата, където се помещава Светият синод, за да изразят подкрепата си за или недоволството си от поведението на архимандрит Дионисий.

Протестните акции се провеждаха преди очакваното начало на тридневното заседание на Светия синод.

Напрежението около името на Дионисий се появи след организираната от него празнична заря по време на Великденската служба в храм-паметника "Свети Александър Невски“, без за това да има санкции от Светия синод.

Последваха и други нападки от свещеници и миряни, и сблъсъци на два лагера – "за" и "против" Дионисий.

По думите на една от подкрепящите архимандрида – ЙонкаТодорова, миряните му го подкрепят и застават зад становището му, изразено преди няколко дни.

отговори на критиките за зарята на Великден. Той направи това в изявление в храма „Св. Александър Невски”

Според Велислава Дърева обаче предстоятелят на патриаршеската катедрала дискредитира Българската православна църква с антиканоничните си действия.

"Направих си труда да проверя... той вече е извършил половината възможни нарушения на църковния канон", коментира тя.

Противниците на Дионисий настояват да той бъде изведен от предстоятелството на храма и да бъде изпратен в манастир.

Междувременно стана ясно, че днешното заседание на Светия синод е било отложено заради липсата на кворум. Все още не е ясно дали тази причина няма да отложи и планираното за утре, 18 май, заседание на висшите духовници.

По-рано днес началникът на прес центъра на Светия синод – Александра Карамихалева, за първи път потвърди за bTV, че в дневния ред на планираните тридневни заседанията има точка свързана с действията на архимандрит Дионисий – предстоятел на патриаршеския храм „Св. Александър Невски”.