Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е ставропигия, т.е. управлението на храма се осъществява от самия Свети синод, като решения на църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването от Светия синод. Това се казва в изявление на Светия Синод във връзка с изнесени информации, че Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е обсъждало възможността за въвеждане на туристически такси.

В този смисъл решенията на това конкретно църковно настоятелство имат характера на предложения до Светия Синод.

Светият Синод на БПЦ не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Такова предложение от страна на църковното настоятелство, дори и да бъде направено, изобщо няма да бъде разглеждано. Достъпът до Патриаршеската катедрала за всички граждани, както досега, така и занапред ще остане свободен.

В настоятелството на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ участват уважавани миряни: господата Стоян Денчев, Ангел Симеонов, Валентин Заяков, Спас Панчев и Иван Петев. Светият Синод ги призовава, съвместно с председателя на настоятелството архимандрит Дионисий да използват обществения си авторитет, високо положение и личен пример, за да стимулират съборността при осигуряването на необходимите средства за поддръжката на храма.

Светият Синод подчертава, че църквата „Свети Александър Невски“ е централен храм на православния народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение на даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи, за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен.