Султанка Петрова за новите правила за ТЕЛК: Те са в полза на хората с увреждания
Ще се работи по стандартизирани методи, това ще предпази от злоупотреби, твърди зам.-министърът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    3
Султанка Петрова
Снимка: Ладислав Цветков

С новите правила за издаване на ТЕЛК се цели средствата да бъдат насочени именно към хората с увреждания и родителите на деца с увреждания, като се пресекат злоупотребите. Това обяви зам.-социалният министър Султанка Петрова.

Нов проект за разделяне на ТЕЛК на две комисииЕдната ще издава медицинската експертиза, а другата ще преценява работоспособността

Както bTV съобщи вече концепцията за реформа в системата на освидетелстване предвижда хората с увреждания да се освидетелстват от 2 комисии. Едната да издава медицинската експертиза, а другата, която ще е подчинена на НОИ, ще оценява работоспособността на хората.

Възможността да се получава едновременно пенсия и заплата поощрява стремежа към инвалидна пенсия. В същото време отпускането й не е обвързано с оценка на работоспособността, пише в концепцията.

Бисер Петков: 40% от пенсиите са инвалидниВ обществото има нагласа, че има много неправомерно издадени свидетелства за намалена работоспособност, каза социалният министър

Ще се работи по стандартизирани методи, това ще предпази от злоупотреби, уточни Султанка Петрова.

Решенията на комисиите към НОИ ще важат до 5 години. Ако състоянието е необратимо, като ампутирани крайници – ще са пожизнени. 

Документите за медицинската експертиза ще важат да една година, сега се налагаше по-често издаване. Това ще спести 50 млн. лв. на Здравната каса, каза още зам.-министърът.

Целта е хората до получават решението си в рамките на 15 дни до 1 месец, допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 0
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре