Трябва да стимулираме младите хора да остават в страната и да създават семейства, но са нужни и регионални демографски политики. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Поставяме акцент на демографската политика и трябва да вървим в няколко посоки – добра политика, която да мотивира младите хора да работят, да остават тук и да създават семейства. Трябва да стабилизираме двудетния модел и след това да мислим за тридетен. Нужни са обаче и регионални демографски политики – не може държавата да носи отговорност за всичко, има си региони, които са изключително специфични и там, на място, трябва да се разработват политики, които да бъдат полезни за хората, които живеят в тях. 

Снимка: Ладислав Цветков

Според нея агресията в училище се натрупва в годините и сега ескалира. Това вече е проблем не на училището, а на обществото. „Ако искаме по някакъв начин да решим този проблем, трябва да насочим усилия да намалим агресията в обществото“, посочи Петрова.

Тези проблеми трябва да се решават комплексно, с професионално подготвени кадри, съвместно с родителите, децата, психолози и социални работници, смята тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Петрова е от квотата на Обединените патриоти и определи като изключително обидно поведението на някои нейни колеги, чиито снимки с нацистки поздрави предизвикаха скандал.

От 15 години съм член на ВМРО и съм председател на националната женска организация. Понякога човек прави грешки в живота си, но е добре да не бъдат фатални, за мен е много важно, когато си професионалист, имаш подготовката и можеш да бъдеш полезен на определено място, това да се случва. Що се отнася до Иво Атанасов, това го играхме през 2014 г. Иво беше предложен тогава за зам.-министър и той се отказа.

 

По думите ѝ Атанасов не е назначен от Каракачанов за директор на дирекция в Министерството на отбраната.

За големия брой хора с ТЕЛК Петрова каза, че е имала срещи с представителите на неправителствените организации на хората с увреждания, на пациентски организации и има доста добри предложения, свързани със Закона за здравето, с наредбата за определяне на процента инвалидност – предлагат се някои прости неща хора, които имат заболявания, които не ги инвалидизират, да отпаднат от този списък, каза тя.

Вижте повече във видеото: