Студът от последните дни взе първа жертва - в Шуменско мъж почина от измръзване. Предполага се, че се е подхлъзнал в двора на къщата си и не е успял да се изправи. Мъжът е на 64 години и е живеел сам в село Стоян Михайловски, Нови пазар

Страната днес се бореше с поледици. Всички пътища от републиканската мрежа са проходими при зимни условия. До обед код за поледици имаше в шест области.

От Пътната агенция предупреждават шофьорите, на които утре предстои пътуване в Северозападна България, да бъдат особено внимателни. Жълт код за потенциално опасно време ще има в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Там се очакват валежи от дъжд и поради ниските температури е възможно да се образуват поледици.

Ако се наложи, движението ще бъде спряно изцяло, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Пътните участъци превантивно се обработват със сол, пясък и химически материали, като тези, които държа в ръцете си.

Досега по пътищата от републиканската мрежа са разпръснати над 41 хиляди тона пясък, повече от 24 хиляди тона сол и над 930 тона химически материали. Само за 37-те километра от Лот 2 на автомагистрала "Струма" - участъкът от Дупница до Благоевград, са използвани около 300 тона чиста сол.

А ето и коментарът на регионалния министър Лиляна Павлова за ситуацията: „Повярвайте ми - 2600 машини са много машини. Правим всичко възможно. Стандартите изискват при този снеговалеж от 12 часа да затворим всичко, да изчистим и да пуснем трафика. Това, което ние направихме - оставихме снегорините, ограничихме тежкотоварният трафик и пуснахме снегорините да въртят на празно, но след това отново вали.

На местата, за които няма договор със снегопочистващи фирми, пътищата се почистват със сметоизвозващи машини. Почистването на снега във Видин се извършва главно с машини за смет. Според жителите - не съвсем успешно. Общината се справя със зимата трудно и бавно, тъй като няма договор със снегопочистваща фирма. А няма, защото при встъпването си в длъжност през ноември новият кмет не е имал време за провеждане на обществена поръчка. Заради малкото машини засега са почистени основните улици в града. В кварталите се справят и сами. В следващите години Община Видин ще опита да закупи собствена снегопочистваща техника, така че зимното поддържане на града да остане изцяло нейна отговорност. Преди това обаче ще й се наложи да върне 21 милиона лева задължения.

Регионалният министър предупреди, че ще има глоби за фирмите, които са се забавили или не са почистили добре снега. А от Община Стара Загора направо санкционират - 34 хиляди лева глоба за местна снегопочистваща фирма заради непочистени райони в града във вчерашния ден. Санкции има и за две от снегопочистващите фирми в Бургас.

В столицата инспектори започнаха проверките за непочистени тротоари. Глобата е от 10 до 100 лева. Падналият сняг се оказа и възможност за печалба за някои безработни, както и за фирмите за домоуправители. Срещу сумата от 5 до 50 лева те предлагат изчистване на тротоарите от снега.