През следващата пролет може да започне изграждането на трасето от АМ „Струма” до Кулата, което минава през Кресненското дефиле. Строителството ще започне, ако проектът мине всички одобрения.

Според последния проект пътят в посока Кулата ще бъде по старото трасе, а към София ще се изгради изцяло нова част от магистралата, източно от дефилето.

По трасето ще има 5 тунела, над 15 виадукта и още толкова малки мостове. Проектът беше подкрепен от камарата на строителите, експерти и учени.

Ако строежът започне през следващата година, последният участък от магистрала „Струма” може да е готов до 2021 г., смята директорът на Агенция „Пътна инфраструктура”  (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

„Този проект трябва да бъде изцяло изнесен извън дефилето, така че да премахнем тая смъртоносна червена точка в момента от път Е-79 и там да бъде място за хора, за туристи, за животните, а горе да минава целия трафик. Това е нашата борба в момента - да изнесем целия трафик отгоре”, обяви пред bTV алпинистът Боян Петров,който наскоро беше ударен от румънска шофьорка, докато обследва района.