Стотици вярващи се включиха в най-старото литийно шествие у нас
Чудотворната икона на Божията майка от Бачковския манастир се пренася всяка година от манастира до местността Клувията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    0
Бачково
Снимка: bTV

Стотици вярващи от цялата страна се събраха тази сутрин в Бачковския манастир за традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Божията майка.

Това е най-старото литийно шествие у нас – на над 400 години.

Всяка година иконата се изважда от манастирската църква „Св. Богородица“ и се носи на ръце няколко километра до местността Клувията, където е била скрита, за да се предпази от опожаряванията на манастира. Иконата е била намерена от пастири през 1604 г.

Бачково
Снимка: bTV

Тази година шествието започна в 8:30 ч. и беше водено от игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон и копие на иконата.

Попитан дали това се отразява на броя на миряните, участващи в шествието, отец Симон отговори, че „когато човек вярва, наличието на вяра прави чудеса. За да сме точни, чудотворната икона на Бачковския манастир също е оцеляло копие на една от чудотворните икони в кв. „Влахерна“ на Цариград, когато, по време на иконоборческата ерес в началото на VIII в. всички тези икони са били унищожени“.

Бачково
Снимка: bTV

Според него хората идват заради вярата си и с надеждата за чудо. Когато вярват, получават това, което просят от иконата.

Вижте повече във видеото:

Вижте във видеото какво казаха хората, събрали се в манастира, както и историята на жената, която от десетилетия плете венеца на иконата:

Копието на иконата ще остане в храма „Св. Архангели“ в местността Клувията до края на деня, след което отново ще бъде върнато обратно в манастира.

Вижте във видеото повече от атмосферата на шествието:

Вярва се, че на този ден силата на иконата е най-могъща.

  • 3
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре