Стотици са сигналите за купуване на гласове в страната. 62 са досъдебните производства за търговия с вот, съобщи прокуратурата. По следите на търговците са репортерите на bTV Румяна Попова в Плевен и Теодора Трифонова в Пловдив.

Прокуратурата е образувала 479 преписки в цялата страна и е отказала да провери като неоснователни 295 сигнала за търговия с вот. Най-много са разследваниятав в Софийско - 18, Бургаско и Търновско - по 15.

В област Плевен има десетки проверки и 5 досъдебни производства за търговия с вот. Подобни престъпления обаче се разследват много трудно, защото извършителите са много добре организирани:

„Касае се за пирамидална структура на няколко нива, подсигурява се огромен финансов ресурс и се отнемат правата на свободния избор на множество граждани”, обясни ръководителят на Районната прокуратура в Плевен Владимир Николов.

Заради подозрения за търговия с вот днес имаше полицейски проверки в селата Славяново и Буковлък, твърдят наши източници. Още истории за купувачите на гласове и схемите, по които работят в Плевенско, очаквайте утре.

Полицията в Бургас разкри схема за купуване на гласове в ромската махала на Средец.

При обиск в една от къщите полицаите са открили списъци с имена и агитационни материали за една политическа сила. По информация на bTV в списъците е имало имена на хора и от други общини. Образувано е досъдебно производство. Разпитите по случая продължават.