Стотици шофьори сядат зад волана пияни - това отчита статистиката на МВР за първите два месеца на 2015 г.

Обясненията са най-различни. Най-често оспорват резултата от дрегера или твърдят, че живеят наблизо и са хванати докато местят колата си или паркират.

Само през януари обаче близо 250 души са заловени да карат с над 1.2 промила алкохол в кръвта. При други 230 шофьори дрегерът също е отчел, че са седнали зад волана след като порядъчно са си пийнали.

Рекорден брой - над 100 книжки са отнети в столицата, а пътните полицаи са засекли шофьор с 2.6 промила алкохол в кръвта. Акции на КАТ има в цялата страна и през почивните дни.

Всяка нощ по петима пияни шофьори в София остават без книжка, а десетки са глобените за бясно шофиране.

Георги е превишил разрешената скорост с 26 километра, но рекордът на тази отсечка е с 50 километра отгоре. Пияните нарушители обаче се хващат предимно нощем.

„Много от тях искат кръвна проба и си мислят, че като идат в болнично заведение, там ще могат да направят нещо и да манипулират резултата от кръвната проба”, коментира началникът на КАТ-София Тенчо Тенев.

шофьорът откаже да се тества с дрегер, наказанията са тежки: „Там автоматически минават на 24 месеца лишаване от парвоуправление и паричната санкция е от 1000 лева нагоре”.

Пробационните служби в страната масово работят с осъдени пияни шофьори, на които дават формула за това кога и как се разгражда изпития алкохол: „5 % алкохол в бирата, умножено по 500 мл, разделено на 1000 и това всичко е 2.5 единици. Една бира значи 2.5 единици алкохол съдържа – условно”

Всяка единица алкохол се разгражда за час. Инспектор Мариана Гелева от Областна служба Изпълнение на наказанията – Пловдив обяснява: „Трябва да минат 2 часа и половина, от изпиването на една бира и след това вече може да шофира. Но всичко е много относително”.

Сто грама водка, ракия или уиски ще се разградят за 4 часа, а ако сте пили чаша вино, можете да шофирате след не по-малко от два часа.

Формулите и алкохолните единици обаче са относителни, твърдят лекари. Всеки организъм има различен метаболизъм и разграждането на алкохола зависи от възрастта, теглото и здравословното състояние. Така че, за да сте спокойни и да нямате проблеми с дрегера, пийте само след като оставите колата си.