Стопили сме се с близо 52 хил. души от 2015 г. насам, населението застарява
Възрастните хора над 65 години са 20% от населението, а децата на възраст до 15 години са близо 15%
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    1
2111343291.jpg
Снимка: iStock

Населението на България се е стопило с близо 52 хил. души от 2015 г. насам, сочи ново демографско изследване на Националния статистически институт.

Възрастните хора над 65 години са 20% от населението, а децата на възраст до 15 години са близо 15%. Това води до вдигане на средната възраст у нас на 43,5 години, а продължителността на живота се увеличава до 74,5 години.

Раждаемостта у нас е ниска – през 2016 г. са се родили едва 65 хил. деца. Възрастта за първа бременност при жените също се увеличава – тя вече е 27 години.

ООН: България с най-намаляло население през 2050 г. в света Прогнозите са да се стопим до 5 милиона към средата на XXI в.

Една от малкото положителни тенденции е, че намалява детската смъртност – 6,5 на 1000 деца.

Все повече хора у нас избират да живеят в големите градове или общо над 73% от населението.

Около 33% са концентрирани в шестте най-големи града с над 100 хил. души.

Обезлюдяването на страната продължава – общо 157 населени места са останали без жители.

След 30 години пенсионерите ще са повече от работещите българиНаселението на България се топи като след три войни

„Ако тези тенденции се запазят, процесите ще се задълбочат и до 2020 г. най-вероятно ще паднем под 7 млн. население”, смята Магдалена Костова, експерт от НСИ.

По думите й до тогава непосилно ще се увеличи делът на възрастното население в страната, което ще затрудни социалната система.

„Демографските събития и тенденции се развиват бавно във времето. Ако сега се вземат някакви мерки, те ще имат резултат след 10-15 години”, смята Костова.

„Ако има нещо, което трябва да обедини 240 души в парламента, то това е как по най-бързия начин да се стимулират младите семейства и да им се създадат условия да имат минимум 2 деца”, смята баскетболният треньор Константин Папазов.

По думите му повечето млади хора избират да напуснат страната ни заради липсата на стабилност, както и липсата на условия, които да помагат на хората да живеят спокойно.

„От тези 31 хил. души, които са напуснали страната ни през миналата година, всеки втори е на възраст от 20 до 39 години, все млади хора”, поясни Магдалена Костова. По думите й не е важно колко население е останало в страната ни, а на това, което тук да се осигури добро качество на живот.

„Трябва да има добри условия”, допълни Папазов.

  • 0
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре