Столичната община представя програма срещу мръсния въздух
Неколкократно в някои райони на София бяха засичани стойности на фините прахови частици повече от пет пъти над нормата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Мръсен въздух
Снимка: iStock

Днес Столичната община ще представи своята програма за подобряването на качеството на въздуха.

Това се случва, след като неколкократно в някои райони на София бяха засичани стойности на фините прахови частици повече от пет пъти над нормата. В последните 24 часа няма сериозно превишаване на нормите за фините прахови частици.

Три столични квартала с наднормено замърсяване на въздуха"Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово” са с висока концентрация на фини прахови частици

3-годишната програма е разработена с експерти от БАН, техническия и химикотехнологичен и металургичен университет. Някои от мерките, които кметът на София Йорданка Фандъкова предлага са засилване на контрола при техническите прегледи на автомобилите и спиране от движение на колите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми. Обмисля се и въвеждане на система за ранно предупреждение на хората в столицата при прогноза за повишаване на нивата на фини прахови частици и градски транспорт без билет в дните със замърсяване. Фандъкова предлага и продължаване на зелените политики, залесяване и създаване на нови зелени площи около натоварените булеварди.

Градският транспорт в Скопие става безплатенМярката е временна и се въвежда заради замърсяването на въздуха

Основните причинители на замърсяването са  автомобилният транспорт, отоплението с твърди и течни горива, замърсените пътни настилки и някои топлоелектрически централи .

В Пловдив също беше отчетено по-високо ниво на замърсяване на въздуха.

Вижте повече във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре