От началото на годината Столична община е похарчила близо 435 хиляди лева за храна, кастрация, приюти и оборудване на новата клиника за бездомни кучета във Враждебна. На ден през нея преминават между 10 и 20 бездомни или дворни четириноги.

„Съществуването на тази клиника ни дава възможност (...) вместо кампаниите, които провеждахме с мобилни екипи на отделни населени места да предоставяме тази услуга не кампанийно, а целогодишно”, коментира пред камерата на bTV председателят на комисията по околна среда към Столична Община Лорета Радева.

В района на клиниката броят на бездомните кучета значително е намалял. Наблюдават се обаче случаи, в които собственици на домашни породисти четириноги ги изоставят.

Според кмета на район Връбница Младен Младенов съществуващата тенденция е да се носят домашни четириноги от Калотина, Сливница или Божурище и да се изоставят в района. Кметът изрази надежда захвърлянето на домашните животни в района на общината да бъде преустановено в близко бъдеще.

След кастрация кучетата, които не са проявили агресивност, се връщат на местата, на които са били хванати. Това се случва само в ситуациите, когато тези локации не са в близост до детски и социални заведения. В противен случай четириногите биват отведени в приют. Над 300 кучета са били осиновени от подобни институции от началото на годината.