Вярвам в справедливостта и в смисъла на журналистическата работа. Справедливостта означава и да се каже истината. Това каза в предаването „Тази събота” журналистът на bTV Стоян Георгиев.

Той коментира работата си по имотните измами с реституирани площи, застрояването на зелени терени и градинки и какво би направил по-различно в работата под прикритие.

Той допълни, че в предаването bTV Репортерите на 22 октомври ще стане ясно как градинки и площи се застрояват и стават частни. „Ще покажем как се стига до това и че в много случаи тези, които взимат терените нямат право да го направят. Не е реституция, а бандитска организация”, посочи той.

По думите му мащабите на измамата са толкова големи и не изглежда, че хората, до които той е стигнал са тези, които реално стоят зад всичко.  Георгиев посочи, че началото на разплитането на схемата е започнало от Бистрица, където десетки къщи са останали изолирани след започнал строеж върху пътеката, водеща към планината. Заграбени са десетки декари публични терени, взет е и двора на детската градина.

 „Тези кражби се случват под формата на реституция. Реституирането по този бандитски начин се случва толкова отдавна, че той ще бъде вечен. Ще може и след 100 г да има претенции. Заявени са терени за три Българии”, описа журналистът и даде пример с Герман, където вече не е останала нита една градинка или зелена площ.

На въпрос коя е най-вълнуващата му роля под прикритие той посочи, че по принцип под прикритие се работи по криминални случаи, но най-специалната му е била когато месец е преподавал английски в столично училище.

Погледнато осем години по-късно той мисли, че определено би подходил по-различно към децата. „Като гледам си давам сметка, че подходът ми би бил различен. Правил съм това, което съм виждал спрямо мен в училище. С команди и заповеди не е правилно. Бих искал да разбера защо не им е интересно и да стигна до тях. Тогава нямах дете, а сега имам. Трудно е да си учител, ако не даваш повече от формалното е невъзможно”, коментира той.

Повече вижте във видеото: