Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон не е безличен. Той е единственият кандидат, който застъпваше ясни проевропейски избори. В икономическата си програма предвижда сериозни икономически реформи, само че по един реалистичен начин, за разлика от конкурента си от десницата. Това каза в предаването „Лице в лице” Стефан Тафров, бивш представител на България в ООН и посланик във Франция.

По думите му това, което предстои на френската политическа класа е да извърши икономически реформи, които да направят пазара на труда по-гъвкав.

„Това, което германците направиха по време на едно ляво правителство на социалдемократа Герхард Шрьодер навремето и оттогава Германия е много по-добре. Франция не се сравнява с други страни, тя се сравнява с Германия най-вече.

Не бих нарекъл безличен човек, който има реформистка програма и който успява да събере около името си хора от левицата и десницата. Левицата и десницата, които не направиха нищо по въпроса както по време на мандата на десния Никола Саркози, така и по време на левия Франсоа Оланд".

От самото начало Макрон се опитва да бъде несистемен играч. Той отстоява платформа, която му е създадена. Той създаде своето движение не като политическа партия и каза: "Ние не сме нито леви, нито десни" и досега няма такова определение. Това каза Бранимир Ботев, директор на Европейския институт за стратегически изследвания.

Факт е, че левицата след Франсоа Митеран се лута и не може да излъчи силна кандидатура, допълни той.

"Това, което за мен би било интересно, ако французите изберат несистемен играч, който е неизлъчен от щабовете в ляво или дясно, оттук насетне дали французите, които априори са политическа нация, те ще подкрепят една чисто инструментална много прагматична платформа, която цели да заздрави френската икономика. Огромният проблем пред франция в момента е икономиката".

Какво още коментираха двамата, подробности във видеото: