„Обръщам се към вас като ваш приятел, човек, който ви уважава и обича. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, заяви депутатът от левицата Стефан Данаилов по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на НЗОК за 2018 г.

Изказването на обичания от поколения българи актьор беше силно емоционално, но в крайна сметка депутатите отхвърлиха президентското вето.

„В конфликт на интереси съм, защото ще подкрепя ветото на президента, а съм онкоболен. (…) Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално, за да ви предложа нещо. Не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот.

Ако 3 – 4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец – два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, попита Данаилов.

„Скъпи, приятели, тук има лекари, има и хора с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Няма начин.

Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, когато опитват всичко и не става, и не става. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си.

Нас са ни избирали хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест“, посочи Данаилов.

След Данаилов думата взе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че уважава Стефан Данаилов, но в днешния дебат той бил употребен.

„Няма човек, който да няма близък или човек, който да е загубил близък заради ракови заболявания. Моят баща почина на 62 години и точно заради това не искам по тази тема да се спекулира в пленарна зала“, каза Цветанов.

Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю Цветанов, съжалявам, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов в тази зала, се лъжете, току що влязох. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Грижете се за думите, които употребявате за мен и моите другари.

Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от страна на вашата парламентарна група,явно няма да се състои, за което искрено съжалявам. Съжалявам за хората, които не мислят като Вас, другарю Цветанов“, обърна се още Данаилов към Цветанов.

С болестите не е хубаво много да се заиграва (човек – б.ред.)”, каза и Вежди Рашидов. „Не пожелавам на никой, и на враговете си. Надявам се, че г-н Цветанов не по-малко обича и уважава Стефан Данаилов. Аз тая респект и уважение към него и няма да коментирам нито една дума.

Този дебат отново започва са става много неприятен. Не си играйте с болестите на хората. Има ли в тази зала човек, който да желае смъртта на някого? На всички ви е ясно, че и 100 млрд. лв. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства“, заяви Рашидов.