24 май е празник на националното достойнство. Факт е, че сме дали нещо на света –една азбука, която е прозорецът към света. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV Стефан Данаилов.

Той разказа, че помни първия си 24 май с много цветя.

„Имаше главно люляци и божури, голяма подготовка беше, украсявахме вратите, някакви венци се плетоха. Моите родители също много сериозно и с усмивка приемаха този празник. Последната ми манифестация беше, когато бях министър на културата”.

Важното е, че в Русия единодушно взеха да признават, че ние сме им дали буквите, важното е, че руснаците знаят, откъде е дошло абв-то им, освен че сме славяни, че сме братя, каза Стефан Данаилов.

Попитан помни ли първото си стихотворение, актьорът каза, че никога не е помнел стихотворения и сега не знае стихотворение.

„На 24 май миналата година запях „Върви, народе възродени”. Не знам подробно целия текст, но аз винаги плача. Винаги очите ми са пълни със сълзи, не мога да разбера защо.

Оптимист съм че нашият народ и нашата България ще се възроди – какво ни пречи – земя ли нямаме, гениални деца се раждат”.

Данаилов коментира и събитието на Христо Стоичков: „Виж как върви непрекъснато мотивът за нехаресването на такива хора в България. То като една нишка вървеше, не може да не го забележиш - "Много е така, но...”.

В коментар на отпадането на произведения от учебните програми, Стефан Данаилов каза, че въпреки че смятат, че е сложно за децата, все нещо остава в съзнанието. „Може да е по-повърхностно, но все пак знаеш част от историята на своя народ”.

Вече нахално става толкова години да се дават само 0,5% от БВП за култура, констатира Данаилов.

„Културата не е приоритет. Не мога да разбера. Като имаме предвид, че творческата индустрия, носи на държавата 4% от БВП, а връщането е 0,5% - то е обидно. Знам как изнемогват моите колеги, които са били на министерския пост. Не можеш да правиш реформа без пари”.

Отскоро съм зам.-председател на БСП. Надявам се този път да устоим на това, ако се върнем на власт, да има 1% за българската култура, каза Стефан Данаилов.

По думите му Корнелия Нинова се е се изхвърлила в мечтите си.

„Има неща, които могат да стават и неща, които не могат да станат. Затова й казах да бъде по-голям реалист. Мисля, че тя се вслуша в това, което й споделих тогава.

Аз съм предан човек. Знам какви хора стоят зад мен, какво са виновни за това, че някой е направил грешния ход и сме направили един кабинет, да ти умре конят, и една година не можа да изкара.

Много е трудно днес на Нинова и на това Изпълнително бюро, понеже много хора са за първи път в Изпълнителното бюро. Как ще върнем доверието на хората – това е най-важното, за да кажат „Да, тези хора могат”. Какво могат – не само да бъдем опозиция, а какво предлагаме – ясно и точно – във всички сфери, след като имаш такива амбиции, покажи с какво ти ще промениш нещата”.

Данаилов е посъветвал Корнелия Нинова да внимава с кого се обгражда:

„Нашата партия е много демократична и много сложна. Познавам една част от хората, с които съм работил в годините. Мисля, че по-голямата част са хора с качества. За мен всички са добри щом са в БСП”.

В коментар на битката на младите със старите в БСП Данаилов каза, че това е нещото, което не трябва да се случва.

„На пленума им казах, че трябва да сме единни вътре, за да ни повярват хората отвън. Идеята е най-важна. Възмущава ме това, че има хора, които зад идеята крият интересите си. Хората от Плевен и от Пловдив знаят, че аз не съм човек, който ще ги лъжа. От тази гледна точка искам да помогна на Корнелия”.

„Калфин беше зад мен в кампанията. Не искам да влизам в спорове. Скоро чух, че той е донесъл милион и 300 хиляди гласа, значи за мен остават 100 000 гласа, което е друго.

Аз съм бил зад него, защото съм вярвал в него и в качествата, които има.

След това разочарованието остана. Как няма да остане – до онзи ден сме заедно и след това „Айде, довиждане” и сега – „Елате пък вие”. Как ще стане тази работа. Значи ти си торсът и една ръка тръгва нанякъде и след това торсът ще отиде при ръката, няма такъв случай в природата. Тя трябва да се върне, но това си е тяхно решение”.

На въпроса готов ли е за това пришиване в БСП, Данаилов каза, че не може да стане по този начин, при това наставнически.

Предстои много тежка битка за президентските избори, каза Стефан Данаилов. Според него трябва да има единна кандидатура на левите за президент.

„Идеята за допитване вътре в партията е много хубава и дано да го проведем. За много неща трябва да го правим.

Нашите другари съпартийци не се усещат нужни за партията си. Те са изолирани от решенията. Тесни кръгове решаваха, няма такова нещо. И за това ще държа много, аз се радвам, че Корнелия това го е разбрала. Задкулисните номера, които цял живот съм ги усещал, не са много хубави, не са хубави никак даже, но те продължават. Не говоря за БСП, говоря за всичко, що е управление”.

Някои политици са много добри актьори, други не са и са смешни, допълни Данаилов.

„Аз съм свидетел на това колко обкръжения съсипаха много способни хора и като политици, и като властимащи. Стара истина е, че властта разглезва хората, опиянява ги, но най-големите виновници са тези, които са около тях.

„Спокойно, ти си страшен, нещата са чудесни, велики”, а в това време отдолу кипи. А тази заблуда каква е? И след това разочарование.

Ако не можеш да намериш самооценката за себе си и къде се намираш в този момент, за да се вслушаш в другите, потъваш. Нашите политици не обичат да слушат”.

Възможно е да има морал в политиката. Редно е политиците да бъдат по-умерени, заяви Стефан Данаилов и допълни, че вижда как за 3-4 месеца като влязат във властта, се ошашавят, започват да си вярват и губят връзка с хората.

В коментар на решението на Плевнелиев да не се кандидатира за президент, Стефан Данаилов добави:

„Какво трябваше да направи Плевнелиев след като тези му извадиха очите. Който и да е на негово място, така би постъпил”.

Попитан дали си говори с Бойко Борисов и дали се виждат той каза, че не се виждат:

"Аз винаги съм си говорил с Бойко, но като беше ранният Бойко. Сега един –два пъти „Здрасти, здрасти, как си, имаш ли нужда от нещо”.

Ранният Бойко ми беше по-голям фен, гледахме филми заедно с него, „На всеки километър” тук на площада.

Бойко си е Бойко, той си има достатъчно дертове на главата. Аз съм от хората, които си говори с опонентите, не случайно се ползвам с уважението на опонентите, поне тези, които са в парламента.

Бойко не е искал съвети от него, стана ясно от думите на Стефан Данаилов.

Премиерът си има свои съветници, но да внимава с тях, приятелски го съветвам, каза още актьорът.

На въпроса дали ще оцелее кабинетът, Данаилов отговори, че трябва да има известно време покой – „Вече се уморихме от вълнения. Това си го решават тези, които ръководят държавата”.

БСП трябва да спре с тази спирала надолу, добави той.

На Първанов може би му се иска да стане отново президент, но не знам дали има конституционно право. По-малко мечти, повече работа, съветва Стефан Данаилов.

Попитан дали е затворил вратите на сърцето си, той каза:

„Моето сърце е отворено, голямо сърце, ама все нещо друго ще попречи. Седя си вкъщи в повечето случаи. И на мен ми се ходи на дискотека, едно време съм ходил със студентите в Библиотеката и аз.

Нов випуск на Стефан Данаилов ще има, съобщи той и допълни, че неговите студенти малко ревнуват.

„Колкото и да е вършено с обич, това си е една раздяла. Идват нови, които те обсебват и те го осъзнават това. Бяха щастливи като се двоумях дали да взема клас или не, и бяха огорчени като реших да взема следващ клас”.

На въпроса има ли умора, Данаилов отговори:

„Има яд, че не мога да бъда...не съм аз, не съм този, който бях допреди година и половина. За това най- ме е яд, защо така ми се случи, не мога да разбера. Аз съм активен човек, все нещо ме дърпа да стоя тук, на това диванче и да стоя като пукал. Не смятам да се давам, не.

Страх ме е. Аз съм наясно, че колкото ти е дадено, толкова. Започвам да се вглеждам в себе си, в това, което не съм правил. В душата вече доста време се вглеждах”.

Стефан Данаилов поясни, че умишлено е намалил социалните си контакти:

„Човек има нужда на един етап да остане сам със себе си, за да се огледа, да види какво е направил, къде са му греховете. Аз през тази година и половина това направих”.

За починалата си съпруга Мария, Данаилов каза, че много е тъгувал, че не я сънува, но от една седмица тя е в сънищата му, неясна, но е тя, говори си с нея.

„Дали я сънувам или не, тя си е с мен. Всичко, което е тук, сме го създали с Мери, нищо не сме получили по наследство. Тя си стоеше на това диванче, аз на другото. Като се обърна, все едно винаги я виждам там”.

Младите хора да внимават с наркотиците, защото оглупяват много, посъветва Данаилов младежите.

Той отправи и послание към българите за 24 май:

„Радвайте се, защото това е национален празник и това е малката част, която може да ни даде самочувствие, да те зарадва и да знаеш, че не е случайно да си българин”.