Писателят Стефан Цанев отказа наградата „Златен век” на Министерството на културата.

Той обяви решението си чрез открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов.

Сред основните мотиви на Цанев за отказа е фактът, че наскоро същата награда получи Димитър Иванов, бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност.

Ето писмото на писателя:

Министерство на културата
София
До министъра в оставка
Г-н Вежди Рашидов

Г-н Министър,

На 06.01.2017 в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла „Процесът против богомилите“ в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“, по случай моята 80-годишнина.

Г-н Министър,

Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда. В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт.

8 януари 2017 Стефан Цанев