Слаб старт на туристическия сезон у нас отчете националната статистика. 15 процента по-малко са приходите на хотелите през юни спрямо миналата година. Въпреки очакванията страната ни да привлече туристи от Гърция заради кризата там, оказва се че не отчитаме дори броя на гостите от миналата година.

Снимка: bTV

С намалението на приходите намаляват и броя на отчетените нощувки. Статистиката отчита минус 15 процента. Парадоксалното е че българите през юни са дали повече пари за хотели - 5 процента повече спрямо 2014-та.

Снимка: bTV

 

Обаче, това не може да покрие отлива на чужденците - те са похарчили за настаняване цели 16 процента по-малко, а чужденците по правило избират хотели от по-висок клас. През юни чуждите граждани в пет-звездни хотели са били два пъти повече от българите.

Снимка: bTV

Освен че избират по-скъпите и „по звездни” хотели чуждите гости остават там по дълго. Статистиката показва, че на тях се падат средно около 5 нощувки, докато българинът е прекарал на хотел едва 2 нощи.

„Не трябва да изпадаме в паника. Като цяло имаме проблем в сектора, 15 процента са си 15 процент, а не е малко”, каза Константин Занков от Института за анализи в туризма. За пълни бази у нас говорим само в пика през август и така е от години. В момента едва 4 от 10 легла са заети.

В несебърски хотел статистическия минус си е реалност, най-вече заради отлива на руски туристи. „Наистина има спад, но ние успяваме по някакъв начин, стремим се да компенсираме тези липси. Намалили сме цените с 15 процента”, казва управителят на хотела Мария Бакърджиева.

И макар че липсата на чужденците се усеща, хотелиерите тук са доволни, че и българите и румънците са малко повече.  Всеки хотел търси свой начин да привлича клиенти. „Увеличаваме възрастта на безплатните нощувки при децата”, каза още Бакърджиева.

Сезонът е труден и за търговците,  макар Несебър да е пълен с туристи. „Хора много има, но няма руснаци, там са парите, където са руските туристи, сега поляци… слабо”, казва Стефан Нейчев, собственик на златарско ателие.

Надеждите на бранша -  в пика тези минуси да се компенсират и в края на сезона броя на туристите все пак да надскочи миналогодишния с процент и половина.