В дух на разбирателство и приемственост "старите" министри отстъпиха местата си на новите. Повечето ведомствени шефове на ГЕРБ декларираха, че напускат постовете си достойно и със спокойствие от свършената работа. Всички те пожелаха успех на приемниците си, които на свои ред обещаха да направят всичко по силите си, за да не допуснат сътресения в държавния апарат.

„Всички служители на системата на МВР, които са истински професионалисти, не заслужават подобно отношение и спекулации от политическата класа в България и най-вече от Българската социалистическа партия. С тези думи министърът на вътрешните работи от кабинета на Бойко Борисов - Цветан Цветанов предаде поста „министър на вътрешните работи” на своя заместник от служебното правителство Петя Първанова.

„Ще маркирам някой забележителни имена в системата на вътрешните работи, които са гръбнакът на МВР, и ще заявя, че не се съмнявам в техния професионализъм. Това са – главният секретар на МВР Калин Георгиев и зам.-главният секретар Станимир Флоров”, подчерта Цветан Цветанов.

Типично за един финансист, приемникът на поста на Дянков не пожела да се ангажира с повишение на доходите. „Министър-председателят каза, че при наличие на възможни резерви, може да се мисли за увеличение на доходите. Трябва да видя - дали има наличие на възможни резерви”. Това каза служебният министър на финансите Калин Христов.

„Имаше много желания за увеличаване на доходите на българското население, но нямаше такива възможности в бюджета. „Каквото успяхме – направихме. Три пъти увеличихме минималната работна заплата. Заделили сме средства за увеличаване на пенсиите от следващия месец, за някои сектори като селското стопанство се увеличиха доста общите плащания, особено на животновъдите и растениевъдите”, добави пък Симеон Дянков.

„Пътят към по-високи заплати не минава през национализация, а през това да се научим как да произвеждаме по-добър продукт”. Това каза Асен Василев, новият министър на икономиката, енергетиката и туризма. „Трябва да направим няколко важни неща - да приключат одити, да се направи международен одит, прозрачност в енергетиката, да се направи обществен дебат - как тези проблеми трябва да бъдат решени. Само с ниски цени няма как българската икономика да тръгне по нов начин”, убеден е той.

Досегашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пожела успех на приемника си в министерството Асен Василеви го запозна с темите, по които е работило досегашното правителство.

Десислава Атанасова предаде поста на новия министър на здравеопазването в служебното правителство проф. д-р Николай Петров. „Ще направя всичко възможно да не допусна сътресения в системата на здравеопазването”, обеща той. Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова предаде поста на Екатерина Захариева с думите: "За мен е чест да връча отчета за извършената работа в ръцете не само на една интелигентна дама, но и на човек, който повече от една година работихме заедно в това министерство.”

„Благодаря на Вас, г-с Найденов и на целия екип за всичко, което направихте за българското земеделие, за всички трудности, които преодоляхте. Стъпваме на стабилна основа”. Това заяви министърът на земеделието и храните в служебното правителство проф. Иван Станков на церемонията по предаване на поста. ”Смятам, че отчетът ще го направят хората след месеци и години, а не аз. Нямаме задължения към никой. Оставяме една сигурност за безопасността на храните, здравето на животните. Оставяме сектор "Рибарство" в прекрасно състояние”, каза на свой ред Найденов.

„Думите „морал”, „чест” и „достойнство” липсват от българските медии и българското общество, те не само не се употребяват, но и не означават нищо. Моята задача като министър на културата дори и за два месеца е да се опитам да ги върна”. Това обеща пред журналисти служебният министър на културата Владимир Пенев.