Девет европейски столици, сред които и София, поискаха от европейските институции единни мерки за по-малко замърсяване на въздуха от транспорта. На този фон данъците върху старите коли у нас остават в пъти по-ниски от новите с по-екологични двигатели.

60 на сто от колите в София са на възраст над 15 години. В останалите общини процентът е дори по-висок, а сметките показват, че колкото по-стара е колата толкова по-нисък е данъкът й. Така на фона мерките за по-чист въздух, законът поощрява данъчно именно колите, които замърсяват повече.

За да мине техническия преглед, автомобилът не трябва изхвърля вредни газове над нормите. Според специалисти, поддържаната кола не замърсява чак толкова много – даже и да е стара.

Достатъчно е да има катализатор и годишният данък за кола над 15 години става 30 лева. Всяка община решава сама дали отстъпката да е 20 или 40%. Дори и без нея обаче данъкът е по-нисък, отколкото за нов автомобил до 5 години. Ставките са разписани в закон.

„Колкото по-нов е автомобилът, толкова по-голям е данъкът. На практика това е имуществен данък – който е купил по-скъпа кола, плаща по-висок данък, на практика няма нищо общо с екологията”, обясни зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

За сравнение, логиката в Германия например е обратната – там газовите емисии и кубатурата на двигателя определят налога. Колкото по-стара е колата, толкова по-скъпо излиза. Така данъкът на кола над 15 години в Германия е между 108 и 247 евро – съответно за дизел и бензин. Това обаче изглежда трудно приложимо у нас.

Промяната в разпоредбите поне към момента не изглежда на дневен ред.