Няма регистриран случай на COVID-19 на територията на община Стара Загора, съобщи на брифинг за мерките срещу вируса кметът Живко Тодоров.

За месец работата си спират всички културни институции – библиотеки, кина, театри, опера.

Община Стара Загора ще внесе предложение от общинския бюджет да бъдат заделени 100 000 лева за компенсации на засегнатите институции. Най-сериозно мерките ще ударят Драматичния и Кукления театър и Държавната опера.

Затворени за посещения са всички спортни зали. Не работи басейнът, затворена е и обществената баня на Старозагорските минерални бани. Няма да работят и пенсионерските клубове.

Следобед ще се реши дали училищата ще останат във ваканция. Препоръката е това да се случи за още две седмици. В голяма част на училищата в Стара Загора може да бъде въведена дистанционна форма на общуване, съобщи зам.-кметът по учебната част Ваня Сотирова. Изпити обаче няма да могат да се провеждат.

В детските градини е повишен филтърът при влизане. В момента има 60 процента посещаемост в много от групите. Има готовност на дежурни детски градини и ясли, където да има дежурни групи.

Всички нощни клубове и дискотеки ще бъдат затворени. От тази вечер започват масирани проверки спазват ли се указанията. На този етап големите търговски обекти и общинският пазар продължават работа.

Повишена дезинфекция има в градския транспорт и на старозагорската автогара. От днес започва и дезинфекция по паркове и градини, където се събират много хора.

Мерките срещу коронавируса ще се отразят и на сватбите – струпвания на хора няма да се допускат. В ритуалните зали ще влизат само кумовете и младоженците. Специални проверки за тези мерки ще има в квартал „Лозенец“, чийто жители имат традиция да правят подобни масови събирания.

В УМБАЛ – Стара Загора към момента има 40 свободни места в Инфекциозната клиника. При необходимост могат да бъдат осигурени още толкова в сградата на тубдиспансера.