Бившият лидер на БСП и настоящ еврдепутат Сергей Станишев поиска прошка от съпартийците си. В профила си във Фейсбук той заяви и подкрепата си за ръководството на БСП. Освен това прогнозира победа на местните избори.

Бившият лидер на българските социалисти отхвърля критиките към БСП за проваления преход след 1989 година като отбелязва, че историческият шанс и отговорност пред партията сега е да даде посока и да очертае пътя пред страната.

Ето и пълня текст на обръщението на Станишев:

Скъпи приятели,

Днес всички сме в очакване на Рождество Христово. Някои заради вяра, други заради празника, трети заради топлината на пълната къща.
Моята е пълна с емоция и вълнение заради очакваните подаръци, а два чифта любопитни детски очички търсят чувала на Дядо Коледа.

Реших да напиша тези редове именно днес, защото ми се иска всеки от нас да забрави лошото, злобата на деня и на политиката. Иска ми се да сме здрави и успешни като нация. И тази вечер на всяка трапеза да има благослов за страната ни, хармония и надежда.

Искрено вярвам, че отдавна заслужаваме мястото си в Европа и не бива да допускаме друго отношение към България. Дано Новата 2015 година да е пълна с очакване, с усмивки и добри каузи! Пожелавам го на всички сънародници - където и да са по света, каквато и религия да изповядват.

Няколко думи и за БСП - моето голямо семейство. С много от вас сме преживели възходи и падения. Плакали сме от радост и от болка. Споделяли сме чувства и спомени. Заради това искам в навечерието на Коледа да ви благодаря, да ви поискам прошка, да ви простя и да ви пожелая много здраве и лично щастие.
Надявам се, че Новата 2015 година ще донесе на всички нас в БСП много победи, самочувствие, удовлетворение и единство!

Боли ме, когато чета и слушам междуличностни нападки или упреци към партията. Само заедно можем да минем през всички предизвикателства.

Прочетох и за себе си доста спекулации. Тази година беше трудна за мен в много отношения - взех трудни решения. Но категорично мога да кажа, че БСП е и продължава да бъде моя кауза. Стоя зад ръководството на партията, зад структурите и хората ни по места. Смятам, че предстоящите местни избори са решаваща битка, в която БСП трябва да влезе в добра кондиция и да излезе победител!

Нашите опоненти и конкуренти в политиката се опитват да ни прехвърлят вината за неуспешния преход. Точно защото през последните 25 години - изгубени в прехода - загубихме ценностите и жалоните си като нация. Историческият шанс, но и изключителна отговорност пред БСП сега, е да даде посока, да очертае път пред страната. Както и да се опита да върне обичайната вяра в доброто у човека, у всеки от нас като българин.

Въпросът е дали сме достатъчно силни, за да отправим такова послание на надеждата? Моят отговор е положителен. Иска ми се и вие да мислите така!
В навечерието на най-светлия празник - на раждането на надеждата - ми позволете да се обърна към вас с християнското: "Мир на земята! между човеците - благоволение!"

Сергей Станишев