Международните рейтингови агенции „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) и „Фич“ (Fitch) повишиха оценките си за кредитния рейтинг на България, съобщиха от Министерството на финансите.

„Стандард енд Пуърс“

повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута от BB+/B до BBB-/A-3 (латински букви).

Повишената оценка на анализаторите отразява засилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията.

Според „Стандард енд Пуърс“ рисковете, свързани със съществена и внезапна промяна във финансовите потоци, идващи от чужбина, и в частност преките чуждестранни инвестиции, са намалели значително. Публичните финанси също са оценени като стабилни и защитаващи валутния режим.

Стабилната перспектива показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг.

Очакванията за растежа на икономиката са подобрени, а фискалната политика е оценена като консервативна.

Сред факторите, които биха довели до повишаване на кредитния рейтинг на България в следващите 24 месеца, от „Стандард енд Пуърс“ включват ускоряване на икономическия растеж, продължаващо намаляване на необслужваните кредити, повишаване на фискалните буфери, както и при присъединяване на лева във Валутен механизъм II (ВМ II), което би засилило доверието в паричната политика.

Рейтинговата агенция би предприела негативни действия по рейтинга при наличие на натиск върху платежния баланс на страната, по-ниски очаквания за икономическия растеж и влошаване на публичните финанси.

Снимка: БГНЕС

„Фич“

повиши дългосрочния кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута от BBB- на BBB. Перспективата и на двата показателя е стабилна.

Повишеният рейтинг отразява подобренaта оценка на България по отношение на външните финанси, като представянето на страната надхвърля средното по стандартите за категорията BBB.

От „Фич“ отбелязват, че през 2016 г. България е нетен външен кредитор (8,6% от БВП) и се очаква позицията да продължи да се подобрява.

Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3,4% от БВП, средно за периода 2017 – 2019 г., подкрепен от повишаването на конкурентоспособността и диверсификацията на износа.

Вторият фактор с висок принос към оценката на рейтинговата агенция е свързан със засилването на външните буфери на страната. Външните резерви представляват 49,7% от БВП, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г., които осигуряват адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд.

От „Фич“ оценяват, че основните фактори, които индивидуално или колективно биха могли да допринесат за повишаване на рейтинга на страната, са нарастването на потенциала за растеж на икономиката в средносрочен хоризонт и ускоряването на нейната конвергенция спрямо нивата на доходите от държавите с по-висок рейтинг.

Факторите, които биха повлияли в негативна посока, включват наличието на външни дисбаланси, като например задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаване на конкурентоспособността. Според анализаторите риск в областта на публичните финанси би представлявало наличието на висок бюджетен дефицит, който ще влоши очакванията за развитието на дълга, както и наличието на съществени задължения по линия предприятията, които са държавна собственост.