на живо

Спортният министър за Стъки: Говорихме си кой е кум, кой – сват, кой е на булката брат

Според Андрей Кузманов шефът на ММА федерацията се е съгласил с него, че правилата по конкурсите трябва да се променят

Спортният министър за Стъки: Говорихме си кой е кум, кой – сват, кой е на булката брат

Много е лесно да събереш 20 човека и да правиш циркове, но проверката ще изясни всичко, а всеки трябва да носи отговорност за собствените си думи – това отговори спортният министър Андрей Кузманов на председателя на федерацията по ММА Станислав Недков – Стъки, който, заедно със състезатели, по-рано днес организира акция в Министерството на спорта.

Преди два дни говорителят на служебното правителство Антон Кутев обяви, че структурата е изразходвала неправомерно пари по различни програми на ведомството. Днес Стъки заяви, че Кузманов е опровергал казаното от Кутев и така се доказва, че не е правил злоупотреби.

Самият министър малко по-късно свика брифинг, в който даде разбивка за общо над 1 млн. лева, които БФ ММА е получила от 2018 г. до момента.

„Тези пари може да стане ясно как са изразходвани след като свършат програмите. Обвиненията срещу г-н Недков – меко казано няма такива обвинения, просто той, както всички останали, е получавал процент от тези пари. Предходният министър, който е бил тук, е определил правилата, по които са били финансирани федерациите. Г-н Недков се съгласи, че, ако има възможност, тези правила трябва да бъдат променени, защото има правила, които не са спазени – за някои федерации са спазени, а за някои не са“, обясни Кузменов.

По думите му тече проверка, защото конкурсните правила „будят съмнение“, за едно и също нещо едни организации са отстранявани, а други – не, някои са печелили всяка година и т.н.

Той подчерта, че казаната от Кутев сума е вярна, ако съвпада с неговата разбивка. „Ако някой дойде да ме пита за нещо, да ме пита за това, което аз съм казал, а не какво трето лице е казано“, коментира министърът.

Как е протекла самата среща? „Започнахме да си говорим по темата кой е кум, кой – сват, кой е на булката брат“, отговори Андрей Кузманов.

Във връзка с претенциите на Стъки за още пари, министърът, който беше председател на федерацията по модерен петобой, припомни, че ММА не е олимпийски спорт, а това е от значение за финансирането. „Колко дисциплини има в неговата федерация? Аз не гледам хора, затворени в клетки и да хвърчи кръв“, коментира Андрей Кузменов.