С всяка изминала година денят на жените - 8 март, поражда все повече полемики. Най-широко разпространеният въпрос, свързан с него, е превръща ли се празникът в отживелица?

Ако съдим по пълния с клиенти цветен пазар във Варна, празникът със сигурност не е отживелица. Макар все повече жени да го отричат с довода, че не трябва да бъдат почитани и уважавани само в един ден от годината, мъжете днес ги засипват с цветя. И са убедени, че трябва да го правят.

Пламен е на 25 години, а Шанко - на 78. Двамата са от коренно различни поколения и с коренно различни разбирания.

Днес първото, което сториха Пламен и Шанко, бе да купят цветя, защото вярват, че така е редно. Направиха го от Марина, която днес навярно ще продаде стотици, но не очаква да получи нито едно. „Не мисля, че има смисъл от този празник. Трябва всеки ден да се правят жестове, а не да се сещаш в един ден да купуваш", убедена е тя.

Така изниква въпросът кой повече вярва в празника - мъжете или жените.

Все пак едва ли има жена, която днес не би се зарадвала да получи цвете, мил жест или малко внимание. Един бял зюмбюл например направи много по-хубав деня на баба Иванка.

 „Жената е като цветето. Винаги се радвам, с удоволствие", казва тя.

Според Марина обаче е по-скоро традиция да се купува. „Честно казано, ако го нямаше този празник никой нямаше да се сеща да купува", смята тя.

В крайна сметка Пламен и Шанко си тръгнаха от пазара убедени, че ще зарадват жените, които обичат. Единият ще го направи с гербери, а другият - с иглики.

Що се касае до избора на цветя - той е наистина сериозен. Сериозна е и разликата в цените, като се започне с карамфили по левче и се стигне до букети, които надвишават 30 лева.