Членовете на Висшият съдебен съвет се скараха, след като част от тях предложиха официална позиция заради доказаните клевети на Яне Янев спрямо висши съдии. Председателстващият съвета Димитър Узунов и Ясен Тодоров защитаваха съветника на премиера до края на заседанието.

Над седем часа отнеха на съвета кадровите спорове и обидите един към друг. Те отхвърлиха и искането на част от колегите си да излязат с официална позиция по обвиненията на Яне Янев срещу членове на Съюза на съдиите и председателите на Върховния касационен и на Софийския градски съд Лозан Панов и Калоян Топалов.

„Кампанията, която се води срещу тези наши двама колеги, срещу една голяма част от съдиите, е неприемлива и се води със средства, които са недопустими в рамките на един демократичен дебат”, заяви Калин Калпакчиев.

Част от съвета поиска и възобновяване на проверката по Яневагейт. Мотивите - етичната комисия е установила само истинността на гласовете на бившите съдийки Ченалова и Янева, обясни Соня Найденова. И направи ретроспекция със скандала с Красьо Черния от преди 7 години.

„Прокуратурата в рамките на 2-3 месеца беше провела пълноценно разследване и беше предоставила на Висшия съдебен съвет напълно годни доказателства”. И някак си този състав на ВСС не успява да приложи поне онази мъдрост, която през 2009 година и ВСС, и прокуратурата е проявила”, заяви Соня Найденова.

Чак в края на работния ден съдебните чиновници все пак излязоха с обща декларация, че Янев накърнява доброто име на съдиите.