Сатиричният театър празнува 60 години тази седмица. Вели Чаушев е един от любимите български актьори на редица поколения. Роден и израснал в Златоград. Завършва педагогика и работи като учител една година, но случайна среща с Апостол Карамитев го кара да се запише да учи във ВИТИЗ.

Започва кариерата си в Хасковския театър, а след това е поканен да работи в Сатиричния театър, където играе повече от 40 години.

„Театърът е свещена работа. Театърът е величаво нещо като Свинкса, само че театърът диша за сметка на този Свинкс. Театърът диша и ти казва „Обичам те”, споделя Чаушев.

Новата му книга се нарича „Видения в небесния театър”. В нея доайенът на сатирата събира незабравими спомени за своите колеги и приятели, които не са сред нас, но са оставили траен отпечатък в сърцата на публиката. Калоянчев, Парцалев, Невена Коканова и Григор Вачков са само част от големите артисти, които са част от Небесния театър.

„Тази книга е ужким книга, но не е страничка от живота на театъра, защото всеки актьор има своя камбанария и своето ъгълче, от което е видял нещата по друг начин”, казва Чаушев.

Спомените си нарича дреболии, изпаднали от официалните портрети. С умиление разказва как дори огледала в гримьорните пазят още лицата на неговите другари, а в гардеробите ризите помнят изхвръкващите им сърца преди премиера.

В книгата оживяват хиляди истории, на които Чаушев е бил свидетел. Разказва, че колегите му носели любов и възторг към живота и театъра.

Повече вижте във видеото: