Един от всеки петима потребители на Фейсбук изпада в депресия, щом види как останалите споделят атрактивни моменти от живота си. Това показва проучване, проведено във Великобритания.

Самоизтъкване с цел пораждане на завист - това най-често е причината за снимките от екзотични дестинации и безброй селфита във Фейсбук, твърдят психолозите. В социалните мрежи си създаваме идеален образ, който нерядко е далече от реалността. Някои от нас страдат заради липсата на внимание или успехите на другите.

„Това е някакъв триумф на нарцисизма, който е един вид компенсация, всъщност, на едно дълбоко чувство за малоценност. Един човек, който се чувства наистина значим, с вътрешно съдържание, с богат афективен свят, той няма нужда от такива неща, няма нужда от демонстрации. Това са демонстрации от чувство за малоценност”, заяви Александра Заркова, холистичен психотерапевт.

Антония Йорданова е стилист и един от 150-те най-влиятелни българи за 2015 г. в социалната мрежа за споделяне на снимки и видеоклипове "Инстаграм". Според нея и двата пола са подвластни на желанието да са харесвани и завистта към по-интересния живот на останалите.

„Трябва да съпоставят начина си на живот с това дали те са достатъчно в "тренда" с начина, по който живеят, местата, които посещават, хората, с които се срещат. И има едно съревнование. Мисля, че понякога дори може да се случи абсолютно несъзнателно”, коментира Антония Йорданова.

Според британското изследване, две трети от потребителите се чувстват задължени да харесват публикациите на своите приятели. 10 на сто от тях страдат, ако не получат много "лайкове" на снимките или статусите си.