Прибързано е да се правят каквито и да било категорични изводи и да се разработват версии, докато ситуацията не бъде изяснена в детайли, заяви пред bTV специалистът по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков. Експертът коментира изнесената от премиера Бойко Борисов информация, че атентатор-самоубиец е взривил автобуса с израелски туристи на летище „Сарафово” в Бургас.

„Дори да е атентатор, той пак е жива бомба – малко е сложно да се взриви в багажника. Освен това, атентаторите-самоубийци нямат тази практика - да се разхождат пред камерите по един час, преди да извършат атаката, но явно премиерът има друга информация. Наличието на разкъсано тяло и на фалшиви документи все още не означава нещо подобно. Възможни са всякакви версии, включително и да е пренесен взривът в багаж на пътник през самолета”, обясни Велков.

По думите му лесно може да се установи дали наистина става въпрос за самоубийствен атентат – по останките от тялото на извършителя. Ако наистина става въпрос за пътник, това можело да се установи по камерите на летищата, през които е минал, твърди експертът.

Специалистът припомни, че израелските аерогари са обезпечени с един от най-сериозните системи за сигурност, но няма такава, която да е непробиваема. В допълнение той даде за пример атентатът от 11 септември 2011 година в САЩ.

„Пак ще кажа – прибързани са всички версии, включително и тези, в които бяха обявени групировки, организации и цели държави в съпричастност с извършване на акта. Ще цитирам Нетаняху, който каза, че всички следи водят към Иран. Да, но какви следи? Следите все още ги нямаше един час след това. Това може би е плод на емоция. Но ние не бива да изваждаме събитието от развитието на образцовата в Близкия Изток – тя е много динамична в последните дни – особено в Сирия”, коментира Велков.

Той припомни и реакцията на един от основните заподозрени „Хизбулла”. Вчера един от лидерите й обяви, че подобни обвинения са несъстоятелни. Според специалиста обаче атентатът в България е бил изместен от убийството на основен министър в Сирия.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти