Филип Гунев е назначен за заместник-министър на вътрешните работи със заповед на служебния премиер Марин Райков, съобщиха от пресцентъра на МВР. Филип

Гунев е роден на 21 март 1973 г. в София. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури в София. Бакалавър по специалността "Бизнес администрация" в Ийстърн Назарин Колидж, Бостън, САЩ, магистър по социална антропология от Лондонския икономически институт, Великобритания и по международни отношения от Колумбийския университет, Ню Йорк, САЩ. Филип Гунев е доктор по социология на Лондонски икономически институт, Великобритания. Владее английски, френски, руски и испански език.

Работил е като администратор на ценни книжа в Пътнам Инвестмънтс, Бостън, САЩ; финансов анализатор в Бийкън Хелт Стратеджис, Бостън, САЩ; управляващ консултант в Мейтрикс Нолидж Груп, Лондон, Великобритания. До март 2013 е експерт в Европейска комисия, член на Работната група по въпросите на корупцията, докладчик по напредъка на Черна гора в областта "Правосъдие и вътрешни работи" в преговорния процес за присъединяване на страната към ЕС.

В периодите 2003-2006 и 2008-2013 Филип Гунев работи като старши анализатор към Центъра за изследване на демокрацията в София. От 2003 г. досега работи като мениджър и изследовател по проекти на Европейската комисия, "Фронтекс", "Центъра за изследване на демокрацията", "Институт Отворено общество" (Ню Йорк, САЩ), Координационния център за контрол над малките оръжия и лекото въоръжение в Югоизточна Европа (SEESAC) и други.

Филип Гунев е автор на редица публикации по проблемите на организираната и конвенционалната престъпност и корупцията, предотвратяването на конфликти, противодействието на етническата и расовата дискриминация и други.