Спешни 10 милиона лева за летни униформи на полицаите разпореди премиерът Бойко Борисов на днешното Национално съвещание на МВР. Синдикатите вчера обявиха, че излизат на протест на 5 юли.

Националното съвещание беше планирано и се проведе само ден след като синдикатите обявиха, че излизат на протест. Основните им искания са увеличение на заплатгите още тази година, униформи и изцяло нов закон за МВР.

Днес стана ясно, че мерки ще бъдат взети. Те обаче не били под натиска на исканията на синдикатите. Премиерът, заяви че ще отпусне 10 милиона лева за летни униформи на полицаите. В момента те си купуват дрехите с лични средства. Ще бъде дадена и левовата равностройност на купените досега униформи с лични пари.

Патрулките вече ще бъдат без лимит за горивото. Това ще струва на държавата 4-5 милиона лева. 

Бойко Борисов нареди на вътрешния министър лично да се срещне и да разговаря със синдикатите, а не неговият заместник.

За по-ефективна борба с битовата престъпност и покриването и на най-отдалечените вилни зони пада лимитът на гориво за патрулите. В момента колите имат ограничения и не успяват да реагират на всеки сигнал, защото не стигат бензин и нафта.

„Не сме посетили адрес или село, защото нямаме бензин”, не искам да чувам. Не трябва да има лимит, но и да не се мине в другата крайност - да започнете да крадете горива и нафта”, предупреди премиерът.

За вдигането на заплатите в МВР премиерът заяви, че желание има, но възможност – засега не.

„Искам да повиша и вашите заплати, искам и на военните, но в същото време на последното заседание ме задължиха да купумам „Грипен”-и за 1,5 милиарда”, посочи той. Вътрешният министър Валентин Радев е категоричен, че диалогът със синдикатите не бил прекъсван.  

На съвещанието бяха определни приоритети в работата на МВР, а главният прокурор Сотир Цацаров критикува слабите звена.

От МВР обещаха спешни мерки и денонощен труд, за да отстранят слабостите. Главният секретар на МВР Младен Маринов пък посочи като слаби звена административните услуги и работата на полицаите с жертви на престъпление.