След множеството турбуленции, през които премина столичната Спешна помощ през последните дни, днес стана ясно, че здравният министър няма да удовлетвори желанието на спешните медици като отмени решението си за смяната на техния началник. Таня Андреева назначава от вторник временен шеф на Центъра по спешна медицинска помощ (ЦСМП) – това е д-р Александър Златанов, директор на РЗИ София-област.

Рокадата обяви самата Андреева след среща с представители на Спешната помощ. Златанов сменя на поста отстранения преди дни д-р Георги Гелев. Той и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов бяха предложени за уволнение заради изводи, направени след вътрешен одит относно проблемите в ръководената от тях служба. Конкретен повод стана и случаят със смъртта на 40-годишната столична фотографка Елизабет Димитрова, която почина, след като извиканата за нейни близки линейка се забави с около 40 минути.

След новината за отстраняването на двамата ръководители, десетки спешни медици излязоха на протест пред МЗ, като преди това подадоха едномесечните си предизвестия за напускане на работните си места.

По време на срещата със здравния министър представителите на Спешната медицинска помощ представиха искането си да не бъде отстраняван Гелев, както и за увеличаване на заплатите и броя на екипите. Медиците поискаха да се регламентират спешните и неотложните състояния. „Обединихме се и поехме като ангажимент, че при 7000 щата в страната незаетите места са 400, от тях близо една четвърт са в спешната в София”, заяви Андреева.

Тя добави, че за нея е необяснимо, че в София има толкова незаети места. Здравният министър обясни, че е поела ангажимент министерството да осигури екипи, ако трябва и от други лечебни заведения, за да се поддържа оптимално дейността в София. „Около 4-5 екипа ще бъдат осигурени от ВМА, Пирогов, Св. Анна, Царица Йоанна-ИСУЛ. Наясно съм, че на колегите им е трудно да работят само с екипите, с които разполагат”, подчерта още Андреева.

Данните на здравното министерство показват, че в Столичната спешна помощ има разкрити и осигурени с пари 579 щата, от 179 за лекари. Заети са обаче едва 90 лекарски щата. В столицата има налични 57 автомобила. По щат трябва да има 30 екипа средно месечно, според данните този показател за март е 20, а за април 21, по данни на Центъра за спешна медицинска помощ.

След случая с починалата 40-годишна фотографка, от МЗ публикуваха данните от одита на ЦСМП, според които там е отчетена недостатъчна кадрова обезпеченост, недобра организация на наличния състав при окомплектоване на екипите, недостатъчен контрол и продължаваща от години слабост– взаимовръзката между 112 и стария телефон 150.
Зам.-здравният министър Бойко Пенков посочи, че персоналните наказания са след оценка за създадената организация. На следващия ден директорът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев заяви, че няма да подаде оставка.