Всеки трети лекар у нас е бил свидетел или обект на физическа агресия.

Това отчетоха от Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ в България в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Само за 20 дни бяха регистрирани четири тежки случая на агресия спрямо лекари, заради това от Асоциацията излязоха с протестно писмо и поискаха спешни мерки за защита на медицинските служители.

Припомнете си за случаите във видеото:

Анкета от миналата година сред членовете на сдружението показва, че 33% от анкетираните, това са 300 медици, са били или свидетели, или обекти на физическа агресия. 38,3% са споделили, че са били обекти или свидетели на вербална агресия. Т.е. ние работим непрекъснато в агресия, каза председателят на асоциацията д-р Десислава Кателиева.

Снимка: bTV

Това е много тревожна статистика, смятам, че държавата трябва да предприеме много спешни мерки, за да защити медиците. Трябва да има много близка връзка между органите на МВР и спешните екипи, за да се изпълни в бърз порядък сигнал, когато е подаден към тях, коментира Екатерина Станчева от сдружение „Eтика в медицината“.

Снимка: bTV

Основен проблем е, че от спешния телефон 112 не оценяват риска и не съобщават за него, когато предават сигнал, обясни д-р Кателиева. В повечето случаи информацията се изкривява – не знаем дали състоянието на пациента е животозастрашаващо, или не и дали ситуацията е рискова, каза още тя.

От години говорим за паник бутони в санитарните автомобили и радиостанции „Тетра“, които имат джипиес, паник бутон и връзка с полиция и задействат службите за спешно реагиране, добави Кателиева. Тези радиостанции ги няма. В страната има изградена мрежа за тях, това е установена практика в Румъния, Гърция, но у нас все още не се прилага.

Въпреки всичко, хората в спешната помощ продължават да помагат. Правим го с любов, но не знам докога, докога ще имаме търпението да работим при такива условия, каза още тя.

Агресията се дължи главно на персонално ниски морални устои, трябва да засилим вниманието към тези случаи като общество, като се започне с възпитанието в семейството и в училище, а Министерството на здравеопазването трябва да вземе мерки да защити служителите си, смята Станчева.

Вижте целия разговор във видеото: