Зачестяват случаите на нахапани хора от домашни кучета. Само за последните две седмици станаха два сериозни инцидента. На 6 октомври питбул нахапа възрастен мъж в столицата, а няколко дни по-късно агресивно куче от същата порода нападна дете в Кърджали.

Екипът ни направи проверка в Южния парк в столицата. Там през почивните дни се разхождат стотици хора с деца и домашни любимци.

Повечето животни в парка са малки и на каишка. В една от крайните алеи обаче се натъкваме на питбул без намордник и без каишка.

Собственикът на питбула твърди, че го е пуснал да се разхожда, защото кучето е дресирано и е сигурен в него. По думите му няма никаква опасност за околните. „Има хора, които убиват и правят бомбени атентати, те не са на каишка, не са вързани,” казва още собственикът.

Според закона домашният любимец трябва задължително да бъде „на повод до 1,5м., а при кучета над 10 кг. на неразтеглив повод до 1,5м. или с намордник. От намордник са освободени единствено кучета-водачи на незрящи хора.”

В повечето паркове в столицата вече има оградени места за домашни любимци. Въпреки че в Южния парк също има специално място, в него открихме само един домашен любимец. Според закона в подобни оградени терени, както и места за разхождане на кучета, определени със заповед от кмета на района, поводът и намордникът не са задължителни.

„Не животните, а стопаните им са виновни за инцидентите. Стопаните трябва да се грижат така за животните, че да не нападат хората”, казва Павлина Стефанова, която е в парка с внука си. Тя не се страхува от кучета, но предпочита големите четириноги да бъдат водени на каишка, защото понякога у някои животни се поражда агресия и те нападат както хора, така и по-малки кучета.

В наредбата за притежаване на домашни любимци е записано, че „агресивните кучета” са кучета, които проявяват спонтанна неадекватна реакция, насочена срещу хора или животни, които в зависимост от силата на нейното единство би могла да доведе до нараняване или причиняване на смърт; като кучето „не е агресивно", ако е нападнало или хапало при самозащита, защита на стопанина или неговата собственост (респективно човека, под чийто контрол се намира в момента).

Без значение дали е агресивно кучето, или не, собственикът му е „длъжен да не допуска ситуации, застрашаващи живота или здравето на хора и животни.”

Трябва ли да има наказания за стопани на агресивни кучета?