Спасителната операция за падналия хеликоптер: 13 минути, които предотвратиха по-голяма трагедия
Когато доближихме и видиш, че човек се нуждае от помощ, ти не мислиш за нищо друго, споделя ст. лейтенант Димитър Бахчеванов
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
2111392087.jpg
Снимка: bTV

Екипажът на фрегатата „Дръзки” проговори за катастрофата с военния хеликоптер, станала по време на тактическото учение във Варна миналата седмица. При този инцидент загина пилотът на вертолета, а двамата му помощници бяха ранени.

Военен хеликоптер падна в Черно море, командирът загина (ОБЗОР)Други двама капитани от екипажа са ранени, но са без опасност за живота

„Дръзки” участва в спасителната операция, която продължи 13 минути и предотврати по-голяма морска трагедия.

Спусната е лодка с водолаз и лекар. Екипът спасява втория пилот, изпаднал в шок. Друг кораб оказва помощ на бордовия инженер.

Въпреки отломките и изтеклия във водата керосин, ст. лейтенант Димитър Бахчеванов се гмурка, успява да счупи една от вратите на хеликоптера и да извади заклещения във хеликоптера командир.

„В такава ситуация, когато доближихме и видиш, че човек се нуждае от помощ, ти не мислиш за нищо друго”, споделя сега той.

2111392089.jpg
Снимка: bTV
Кап. Георги Анастасов е спасил своите колеги с цената на живота си (ОБЗОР)Изясняват се обстоятелствата около катастрофата на вертолета "Пантер" на ВМС

„Имах някакви надежди, след като го видях, че се насочи на запад – че може би е овладяна ситуацията и ще успее да се добере до база „Чайка” (…) Не откъсвах поглед от хеликоптера и в момента, в който го видях, че зависна на едно място, ми стана ясно, че някъде там започва падане”, споделя командърът на „Дръзки” кап. II ранг Ивайло Иванов.

Утре във Варна спасителите ще бъдат наградени.

  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре