Екипажът на фрегатата „Дръзки” проговори за катастрофата с военния хеликоптер, станала по време на тактическото учение във Варна миналата седмица. При този инцидент загина пилотът на вертолета, а двамата му помощници бяха ранени.

„Дръзки” участва в спасителната операция, която продължи 13 минути и предотврати по-голяма морска трагедия.

Спусната е лодка с водолаз и лекар. Екипът спасява втория пилот, изпаднал в шок. Друг кораб оказва помощ на бордовия инженер.

Въпреки отломките и изтеклия във водата керосин, ст. лейтенант Димитър Бахчеванов се гмурка, успява да счупи една от вратите на хеликоптера и да извади заклещения във хеликоптера командир.

„В такава ситуация, когато доближихме и видиш, че човек се нуждае от помощ, ти не мислиш за нищо друго”, споделя сега той.

Снимка: bTV

„Имах някакви надежди, след като го видях, че се насочи на запад – че може би е овладяна ситуацията и ще успее да се добере до база „Чайка” (…) Не откъсвах поглед от хеликоптера и в момента, в който го видях, че зависна на едно място, ми стана ясно, че някъде там започва падане”, споделя командърът на „Дръзки” кап. II ранг Ивайло Иванов.

Утре във Варна спасителите ще бъдат наградени.