Спасителната акция в Пирин е към своя край, екипите заедно с пострадалите, наближават хижа Бъндерица, от там ще бъдат транспортирани до Банско. Спасителната операция продължава повече от 10 часа.

Най-тежко пострадалият мъж ще бъде транспортиран до болницата, останалите ще се приберат по домовете си. Те са на възраст от 30 до 35 години и са от София.

„Сигналът пристига чрез 112 в централата на спасителната служба. Първата информация беше, че са трима човека, които се подхлъзват по североизточния ръб на Вихрен, при слизане от върха по посока към Кончето”, каза дежурният спасител Венелин Петров.

Според първата информация, единият от тях е с леки охлузвания. По-късно се е оказало, че информацията не е точно такава, че не могат да се движат поради трудния терен и поради това, че единият от тях има вече по-сериозни наранявания на гръдния кош, на бедрото, на гръбначния стълб.

Това е първият по-сериозен инцидент за този сезон. Планинските спасители напомнят да не тръгваме в планината без задължителното за това оборудване.

Тримата туристи пострадаха след като се подхлъзнаха при слизане от връх Вихрен.

„Един от туристите е с навехнат крак, а жената при падането си е навехнала ръката. „Тежка е акцията, защото от Вихрен в тази посока, в която са слизали, е много тежък теренът”, обясни председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от "Агенция Фокус".

Той поясни, че най-вероятно туристите са стъпили на лед, но не лоша екипировка е причина за подхлъзването, довело до развитието на инцидента.

„Добре са били екипирани. Хубавото е, че третият човек е имал в телефона си програмата на Планинската спасителна служба и тя веднага е изпратила GPS координатите към спасителите”, поясни той.

„В случая тази програма показва, че спасява човешки живот, защото, ако те бяха останали в планината, в това студено време, не се знае какво можеше да стане”, посочи Христо Григоров.

„С тази програма ние експериментирахме, но тя вече в реално се използва. Това е един от първите случаи, в които един от спасяваните туристи е успял да я използва. В централата имаме устройство и когато дойде подобен сигнал, то ни показва точно къде се намира този, който е подал сигнала”, добави той.

„Знаем къде са, не се лутаме да ги търсим и веднага изпращаме най-близкия спасителен екип”, допълни Христо Григоров. „Голяма благодарност към планинските спасители, отново доказаха, че са големи мъже, с които може да се гордее цяла България”, каза още той.