Сотир Цацаров: Присъдата срещу шведския турист е несправедлива
Причината обаче не е в съдебния състав, а в закона
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    0
сотир цацаров - 4
Снимка: Ладислав Цветков

Присъдата срещу шведския турист Ралф Сундберг, ритнал в главата българска камериерка, е несправедлива. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров пред български журналист в Брюксел.

Когато престъплението бе извършено, прокуратурата предприе най-твърдите мерки, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс. По същия начин реагирахме и когато български гражданин прояви хулиганско поведение срещу незрящи словашки туристи. От тази гледна точка прокуратурата е изпълнила своите задължения, посочи той.

Шведът, изритал камериерката в „Слънчев бряг”, си тръгна дори без да плати глобатаРалф Сундберг беше осъден на 4500 лв. глоба вчера, ден по-късно отлетя за родината си

Присъдата не е справедлива, а унижение за пострадалата и за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи, трябва да сме съвсем честни, на съдебния състав, който е разглеждал делото – коментира Цацаров. – Има немалко коментари по отношение на съда. Като бивш съдия мога да кажа направо – в тези случаи законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба. Максималната глоба е 5000 лева, съдията е наложил 4500 лева“.

Нападната в „Слънчев бряг“ камериерка: Туристите мислят, че у нас всичко е позволено Тя призна, че се чувства добре, но не е напълно възстановена физически и психически. Нападналият я швед не ѝ се е извинил, а тя ще иска като възмездие голяма сума пари, защото само така ще го заболи

Следователно, по думите на главния прокурор, „тази присъда е безкрайно несправедлива и унижаваща за гражданите и правосъдието, но не защото прокуратурата и съдът са допуснали това. Причината е проста – такъв е законът. Ако някой трябва да се замисли, мисля че са най-малко колегите юристи в парламента и въобще хората в парламента. Повишаване на санкциите за такива престъпления ще избегне задължителното освобождаване от наказателна отговорност. Не корете съдията, той е приложил закона, свършил си е работата. Най-лесно е да се критикува съдията. Нека случаят стои като голяма въпросителна дали не се нуждае Наказателният кодекс от корекция в тази насока“.

Използвани са материали на БТА
  • 3
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре