Руският президент Владимир Путин нанася сериозен удар на „шепата русофили, които има в България”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият външен министър Соломон Паси.

„Притеснителна е дългосрочната тенденция в отношенията между Русия и България, която започна с изявлението на Путин, че кирилицата не е българска азбука едва ли не. Изявлението, че Съветската армия, която е била на хиляди километри оттук, е спасила българските евреи, е второ подобно и е напълно невярно и неотговарящо на истината”, отбеляза той.

Според Паси Съветската армия няма абсолютно никаква роля и не може да има при спасяването на българските евреи.

„Баба ми, баща ми, леля ми и семейството ми са участници в този процес, те са били интернирани в едно училище в Пловдив и са били стегнали куфарите да ги карат към концлагерите. Разбира се, този въпрос има много лесен отговор – българският народ спаси българските евреи. Обаче този български народ се представлява от множество институции и те са тези, които са имали основната роля”, посочи Паси.

„Разбира се, ролята на Димитър Пешев по никакъв начин не може да бъде пренебрегната, напротив – той е лидер на силно политическо движение в тази посока. Ролята на Българската православна църква не може да бъде пренебрегната, тя е решаваща, била е морална опора и стожер за всички тези хора, които са очаквали да бъдат изпратени на заколение.Имало е някаква минимална роля на комунистическата партия по това време, която не е имала влияние, но е била на страната на справедливостта”, допълни той.

Бившият външен министър коментира и подкрепата на БСП за депутата Иво Христов след скандалните му изявления. „Решили са да си задържат депутата – да си го задържат, от това те не печелят”, коментира Соломон Паси.