София оглави списъка на градовете с най-мръсен въздух в Европейския съюз, сочат данни на центъра за устойчиви политики „Екополис".

В София 176 дни в годината нивото на фините прахови частици във въздуха е над нормата.

Двата основни проблема за качеството на въздуха са фините прахови частици и азотният диоксид. 

Най-големите замърсявания се регистрират в студените месеци. Причината за това е, че голяма част от жилищата се отопляват с твърди и течни горива, смята Валери Серафимов, началник на отдел "Мониторинг на въздуха" – ИАОС.

Дъждът и вятърът обаче помагат за изчистването на въздуха. Когато градът ни се включва в европейската инициатива "ден без автомобили" и много хора избират да се придвижват на колело, се отчита намаляване на атмосферното замърсяване от 2 до 3 пъти, а нивото на прахови частици пада от 3 до 4 пъти.

По отношение на здравето ни замърсяването на въздуха води до хронична обструктивна белодробна болест, която пък може да предизвика рак на белите дробове.

Според "Екополис" второто място по замърсяване държи румънската столица Букурещ. Там 90 дни в годината фините прахови частици във въздуха са над нормата. 

Друг български град – Пловдив, беше обявен от италиански статистически институт за населеното място с най-мръсен въздух в Европа през 2010 г. За 2008 г. там е отчетено, че от 366 дни 208 са били със завишени норми на прахови частици. Към 2010 г. тенденциите били това да се увеличава 2,6 пъти.

Гражданите на Пловдив започнаха подготовка за колективен иск срещу общината заради замърсяването на въздуха и се очаква съвсем скоро да започне и дело.