„Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с „Инерком“, се казва в изявление на Софийската света митрополия. 

„Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по предварителен договор с „Инерком” ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод“, се отбелязва в него.

„Страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ - БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление”, се казва също в съобщението.

В него се допълва, че на 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий.

„Предварителният договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „Инерком” ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адвокат Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия”, посочват още от Софийската света митрополия.

„Епархийският съвет на Софийската света митрополия, ръководен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с „Инерком“ ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ – БП”, се казва още в съобщението.