Социалното министерство обмисля нова грижа за възрастните от домовете за хора с умствена изостаналост.

"Финансирането ще бъде осигурено основно по ОП "Региони в растеж" в началото на следващата година, като амбицията ни е по този начин да осигурим е едно разнообразие от социални услуги- качествени достъпни, които да подпомогнат тези хора да водят един достоен независим живот", посочи социалният министър Бисер Петков.

Министърът отбеляза, че в този план се предвижда започване на процеса на деинституционализация на дългосрочната грижа за възрастните хора с постепенно преминаване към социални услуги в общността и съпътстващи услуги с цел създаване на условия за независим и достоен живот на тези наши сънародници.   

По думите му другото направление в разработения план е насочен към усъвършенстване на услугите в домашна среда. "Това, което за първи път ще направим, е да осигурим устойчиво финансиране на тези услуги от бюджета на страната. Досега финансирането ставаше по различни програми и схеми, което беше свързано с известни неудобства и несигурност за лицата, които ги ползват", обяви той.

Министърът обясни, че това са важни и търсени услуги, от които се ползват над 26 000 възрастни лица и по тях намират заетост около 16 000 лични асистенти и домашни помощници. По думите му това е част от мерките по изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа от 2014 г.