Социалният министър обеща механизъм за определяне на минималната заплата
За да има увеличаване на доходите трябва да се приеме механизма
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Окончателно: Минималната заплата скача с 30 лева от септември

Министерският съвет ще успее да приеме механизъм за определяне на минималната работа заплата в рамките на мандата си. Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев в студиото на „Лице в лице”.

По думите му в момента размера се определя почти административно – финансовото ведомство го определя и после се консултира със социалните партньори. Министърът добави, че и Европейската комисия ни препоръчва да изготвим подобен механизъм, който да бъде и ясен и прозрачен и така минималното възнаграждение да се договаря със синдикалните организации.

КТ „Подкрепа”: Нивото на заплатите в една държава е въпрос на политическа воляПроблемът у нас е от 1998 г. когато започва синдрома „квалифицирана работна сила, готова да работи за малка заплата"

Донев допълни, че за да има увеличаване на доходите трябва да се приеме механизма.

По повод партийните обещания за скок в пенсиите Донев заяви, че ще са нужни допълнителни до 2 млрд. лв., ако се изчислят на база осигурителен доход за миналата година. Според него в следващите години не бива да се вдига пенсионната възраст, за да се видят ефектите от последното й повишение.

„В някои държави горната граница за право на пенсия е 65 години и за мъже, и за жени. Това е европейско условие за равнопоставеност в доходите”, коментира той.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре