Норвежката служба за закрила на детето посочва, че прави всичко възможно, във всеки случай на отнети деца, те да бъдат поставени в най-добрата среда. По думите на Кристин Стейнрем от Директората за децата, младежите и семейството, братя и сестри не се разделят, но когато са повече деца е трудно да се намери дом за тях.

В поредица разследвания репортерът на bTV Мария Цънцарова разказва за случаите на отнети от родителите си деца, за които службата преценява, че са в риск. Тя се срещна с Кристин Стейнрем.

МЦ: В какви ситуации решавате да разделите брат и сестра в различни приемни семейства?

КС: Когато става дума за братя и сестри те биват изпращани в едно и също семейство или институция. Но когато са две, три или повече деца, е трудно да се намери дом, където да бъдат изпратени всички заедно. Проблемът с намиране на място за големи групи деца, които са братя и сестри може да бъде голям. Често те са имали сериозни проблеми в семейството и се нуждаят от изключителни грижи и е трудно да се намери дом, в който всички заедно да получат такива грижи.

Не се ли тревожите, че нанасяте травми на децата, разделяйки ги в различни домове?

Правим всичко възможно във всеки един случай да бъдат поставени в най-добрата среда.

Когато детето е част от смесен брак и то се отдели от майка си, която е чужденка например. Как поддържа културните връзки с едната част от семейството си?

Винаги се взимат предвид тези ситуации, като например се преценява на базата на културата, на езика, на религията, на други фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Както Норвегия, така и България вече са членове на Хагската конвенция от 1996 г., което предполага и възможността за поставяне на деца в приемни семейства в други държави.

Досега позицията на норвежкия еквивалент на Агенцията за закрила на детето беше, че не се коментират отделни случай.

До момента от Агенцията отказваха да коментират случаите, заради договор за конфиденциалност. Нашето посолство в Осло няма информация колко български семейства са засегнати от този проблем, тъй като институциите не дават такива данни, а сигналите трябва да бъдат подадени лично от засегнатите.

Статистиката сочи, че в 75 на сто от случаите се отнемат деца на семейства с майка, която е от Норвегия. Държавите от Източна Европа са чак след страните от Азия и Африка. 4 на сто от случаите са на взети деца на семейства от Източна Европа.

Още истории и анализ на полезните страни на системата очаквайте в събота и неделя в bTV Репортерите след новините в 19.