След като вчера 30-метрова козирка падна от блок в Сливен, днес се оказа, че има спор кой трябва да поеме разходите по разчистването на отломките.

Инцидентът стана в кв. „Даме Груев“, като за щастие нямаше пострадали – нанесени бяха само материални щети на един автомобил.

Блокът е от 70-те години и първоначално е бил ведомствен. Днес Общината притежава 11 от 55 апартамента в него.

Затова и според инж. Снежана Кънева от Общината трябва да се следва Закона за етажната собственост. Разходите се поделят според процента участие на собственост, посочи тя в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Общината ще поеме своята отговорност като съсобственик, другата част от разходите трябва да се плати от останалите собственици. Очакваме домоуправителят да си направи събранието, да предупреди хората и да обединим усилията по разплащане на дейностите, каза тя.

Кънева посочи, че същевременно Общината се е заела с цялата организация по ликвидацията на отломките.

Собствениците на апартаменти обаче не са съгласни да плащат. Според тях парите трябва да дойдат от лицата, притежаващи помещенията, чиято козирка падна. Това са магазини и кафенета, като някои са купени, други са отдадени под наем.

„Не ги ползваме ние, не ги даваме ние под наем“, посочиха те.

Наемателите, както и домоуправителят, не пожелаха да участват в предаването.

Жителите на блока казаха и че досега не са забелязали да има проблем с козирката.

Според специалист обаче в нея няма никаква арматура и това е видно и от отломките, и от останалите да висят парчета от козирката.

Кънева се надява разчистването да започне днес или утре, като предстои привличането на фирма, която да се заеме с работата.

На въпрос какво ще стане, ако не се съберат пари от хората, тя отговори: „Има процедура, след това ще трябва да плащат“.

Вижте повече във видеото:

Междувременно останките остават неразчистени, а части от козирката висят заплашително.

Малко преди обяд експерти, изпратени от Общината, направиха първоначален оглед на мястото. Според тях сред възможните причини за инцидента са влага, ремонти на покрива и хидроизолация, направена по недопустим начин.

Местни жители казват, че от години са притеснени от състоянието на блока, а някои дори искат да се изнесат от страх да не падне. Според тях сградата е опасна заради безразборни ремонти и влага. Искат комисия експерти да прегледа състоянието на блока, в който живеят над 200 души.

Такава комисия ще дойде, ако хората си платят.

Вижте повече във видеото:

Притеснявате ли се от състоянието на панелните блокове?