Шести ден продължава снежното бедствие в Южна България. Десетки села все още са без ток и със затруднен достъп.

В Кърджалийско издирват мъж, изчезнал в снежните преспи. Той тръгнал на гости при роднини в събота и от тогава няма следа от него.

В Ардино над 50 населени места са откъснати от света.

Властите се готвят за снеготопенето. Съединение се наводнява, а подпочвени води активизираха срутището на пътя Кричим - Девин и го затвориха отново с тонове скали.

Освен в Кърджалийско, Смолян и Велинград затруднено е положението и в Родопите. Енергодружествата обещаха до 24 часа да възстановят електричеството в Южна България и да прекратят енергийната криза.

Оцеляване в преспите в Смолянско

До края на деня се очаква в Ардино да има ток, в съседните села работата продължава. Без ток остават 393 населени места, където има по-малко от 50 хиляди абонати. По данни на ЕВН в 30% от тези домакинства не живее никой.

Родопчани газят километри в преспите, за да се запасят с хляб и вода в смолянските села. 72-годишната баба Захаринка Касабова всеки ден ходи да налива вода, като минава 2 км. в студа.

Военни от 101 Алпийски батальон в Смолян закараха агрегат в дома за психично болни в Петково, където са настанени 100 мъже. Липсата на електричество допълнително натоварва болните. Зилът едва се изкачи до сградата на дома, която се намира на върха на селото.

Село Петково е без ток от петък. Има махали, които на практика шести ден са непроходими.

Тежка остава ситуацията в област Смолян. Над 60 населени места са все още на тъмно.

Смолянското село Бостина от петък е без електричество заради аварии. И днес екипите продължават работят за възстановяване на електричеството.

Спасители с рактрак пък доставиха храна и лекарства в най-проблемната точка в община Смолян –Мугла. Продължава работата по разчистване на лавините, които са блокирали пътя към селото

Най-големият срив в електроснабдяването за последните 30 години

Поне на този етап единственият виновен според властта е природата. Все пак, след като бедствената обстановка бъде овладяна, енергийното министерство обещава пълен анализ дали някой по веригата не си е свършил работата, както и дали се налага промяна в закона така, че да се разширят зоните около далекопроводите, които трябва да се прочистват от дървета и клони.

Това обаче изисква пари, които не е ясно дали системата може да си позволи.

Енергото в Югоизточна България било подготвено за сняг, но не и в такива мащаби. Според EVN от 30 години не е имало такъв снеговалеж върху толкова голяма площ в Родопите. Очакват утре крушките в бедстващите домове да светнат отново.

„На места просто колегите са принудени да носят стълбовете на ръце особено в махалите в пограничните райони. Това ни забавя”, обясни Петър Костадинов от енергото.

Всички по веригата от НЕК и ЕСО до енергото казват, че няма достатъчно инвестиции в мрежата, заради задържането на цената на тока. Няма обаче да искат увеличение.

„Аз смятам, че това не е причина за драстично или за каквото и да било увеличаване на цените, по-скоро смятам, че трябва да има преразпределение вътре в самите в системата”, заяви и Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО.

Така и този път EVN са единственото дружество, което открито изчислява, че токът трябва да се увеличи със 7% за да запазят дори нисък темп на инвестиции.

„Не мога да твърдя, че има риск за енергийната система - ситуацията е овладяна. Смятам, че всички положиха огромни усилия, за да се преодолее ситуацията, и всички си свършиха работата”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Щетите от бедствието сега тепърва ще се изчисляват. Те обаче ще са за сметка на застраховките на съоръженията.

Така тепърва ще се изяснява дали някой е подценил природата и не си е свършил работата, а очакванията са до утре без ток да само най-отдалечените населени места.

Подпочвени води в Съединение

В Съединени още преди да е започнало активното снеготопене, подпочвени води наводниха десетки имоти и оранжерии.

Възрастните хора не помнят подобна година. И вече дори не търсят помощ от Гражданска защита, защото водата се покачва непрекъснато.

„Те идват, отводняват и след един час мазетата пак са пълни. Така че по-голяма част от хората предприеха действия по локално, самостоятелно отводняване на имотите”, коментира кметът Георги Руменов.

От сряда няколкостотин декара земеделски площи и оранжерии са под вода край пазарджишкото село Хаджиево.

„От пожарната дойдоха с джип и нищо не можаха да направят”, обяснява Румен Стоянов, който е земеделски производител в селото.

В Ямболско пък хората се страхуват от преливащи язовири. Язовирът край село Маломир е само на 200 метра от първите къщи. Той е собственост на община „Тунджа” и се стопанисва от арендатор. Местните се страхуват от скъсване на дигата.

От община Тунджа, че язовирът е под постоянно наблюдение, и притесненията на хората са неоснователни.

Освен хора в това бедствие техниката спасяваше и животни. Бедствието отне поминъка на много от хората по селата. Измрелите животни ще бъдат откарани в екарисажи, когато се отворят пътищата. Справка за претърпените щети ще има след дни, когато и министерство на земеделието трябва да реши ще компенсирали пострадалите в бедствието.

По-рано днес се активизира отново свлачището на пътя Кричим - Девин.

Коментари в парламента

Снежният ад и кризата с електроподаването днес беше тема и на политически дебат. Четирима министри отчетоха пред депутатите как държавата помага на пострадалите от бедствието.

Те отговаряха близо четири часа пред Народното събрание.

Опозицията обвини кабинета, че не успява да се справи с бедствията. А министрите си дадоха висока оценка и похвалиха екипите по места.

Управляващите декларираха още, че сега вниманието им е насочено към справянето с предстоящото снеготопене.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите