По-високи сметки за парно за абонатите на най-големите топлофикации у нас. Фактурите са набъбнали още през декември, преди рекордните януарски студове.

Декемврийските сметки в София вече са готови. От столичната Топлофикация изчисляват, че само през декември по тръбите е минала с близо 20% повече топлинна енергия. Това обаче не означава автоматично по-високи сметки с 20%, обясни инж. Боян Паунов.

В Пловдив средната сметка е с 18% по-висока от миналогодишната за декември. Масово фактурите са до 100 лева, а всяка четвърта приблизително е между 100 и 200 лева.

В София не изчисляват средна сметка, но казват, че отоплението на парно за най-масовия тип апартаменти от около 60-70 квадрата през декември е струвало около 150 лева.

От дружеството уверяват, че макар по-високи, шокови сметки няма да има, тъй като наредбата, по която работят, разпределя консумацията от декември и януари в по-топлите месеци. Ако обаче сме увеличили потреблението си значително - леденият душ ще дойде през лято с изравнителната сметка.