Катерина Котева и Станислава Горанова – две от служителките на Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ), който бяха задържани при акция на ГДБОП, а след това освободените под парична гаранция от по 5000 лв., обжалват наложените им мерки, съобщиха от разследването.

В сряда председателят на Фонда Павел Александров и още седем души бяха задържани при операция на ГДБОП, започнала след сигнал на здравния министър Петър Москов. Акцията беше по досъдебно производство за организирана престъпна група. Само петима от задържаните останаха в ареста, а вчера Александров беше освободен под гаранция от 20 хил. лв., Гюрай Ходжев – под гаранция от 15 хил. лева, Котева и Горанова – под гаранция от 5000 лв., а последната задържана беше пусната с мярка „подписка“.

Месечният брутен доход на Котева и Горанова е по 1800 лв. и гаранцията от по 5000 лв. е висока за тях, обясни адвокатът им Константин Симеонов.

Снимка: bTV

Според него няма как те да са се наговорили да участват в организирана престъпна група, както пише в обвинението. „Сговорили се пет лица да вършат престъпления в страната, като две от тях просто няма как да се извършат от организирана група“, посочи той.

Безстопанствеността се извършва, по принцип, от ръководителя на съответното учреждение и няма как някой друг да се договори с него да върши безстопанственост. Същото е и при сключването на неизгодна сделка по член 220 от Наказателния кодекс – пак само неговия подпис се мъдри там“, каза още адвокатът.

Съдът още не е определил дата и час, в който ще разгледа подадените жалби, но това ще стане в закрито заседание без присъствието на страните.

Засега защитниците на петимата обвинени не са се запознали с материалите по случая.

„Доколкото разбрах е имало камера в кабинета на господин Александров. Правили са и записи, но какво е излязло от тях, няма как да коментирам, защото не съм ги видял“, каза Симеонов.

Използвани от Фонда експерти твърдят, че една от престъпните схеми, за която говори прокуратурата, съществува – ФЛДЧ е предпочитал да търси становище от определени консултанти от избрани болници, твърди шефът на Клиниката по детска ортопедия в Горна Баня проф. Христо Георгиев. Той също е външен експерт, но казва, че през последните две години Фондът го търси много по-рядко.

Снимка: bTV

„Експанзивната политика в здравеопазването е такава, че трябва да бъдат привлечени повече пациенти, за да се изкара по-голям фонд работна заплата. Всеки външен експерт казва, че е най-добрият и ще даде разрешение, ако детето постъпи за операция при него“, обяснява проф. Георгиев.

Членове от обществения съвет към фонда признават, че има напрежение между различните школи по травматология и ортопедия, затова търсят мнението на медици от различни лечебни заведения. Има съмнения, че са прилагани методи, които не са били от полза на децата.

От неправителствения сектор настояват скъпите импланти за лечение на деца да минат към Касата, която има механизми за контрол.

Междувременно се оказа, че Александров е получил плик с резултати от скенер на пациент, а не плик с пари. Това съобщиха Offnews.bg и „Капитал“, като цитират разследващи, гледали записите от използваните СРС-та.

Междувременно кореспондентът на bTV Десислава Минчева провери апартаментите в Париж, в които Фондът е настанявал малките пациенти и семействата им. Те са в хубави квартали, но цените за настаняването са доста завишени.

  • Стотици болни деца са "на опашката" след арестите във фонда за лечението им
  • Проф. Владимир Пилософ: Няма неразгледани молби на деца за лечение
  • Петър Москов: Понякога може би малко съжалявам, че не съм в опозиция
  • Нередностите във Фонда за лечение на деца в чужбина са факт от 16 г.
  • Какви са били апартаментите в Париж, в които Фондът за лечение на деца е настанявал пациенти
  • Пуснаха Павел Александров под гаранция от 20 хил. лв.
  • Родители поискаха промени в правилата на работа на Фонда за лечение на деца
  • Шефът на Фонда за лечение на деца сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв.
  • Парите за лечение на деца са преведени, ще ги разпределя новото ръководство на фонда
  • Родители ще протестират пред Фонда за лечение на деца