Маратон от протести започват днес полицаи, граничари, пожарникари и служители на затворите в страната. Към тях ще се присъединят и военните. Недоволството е от новите условия за пенсиониране, структурните промени и извънредните дежурства по границата.

Служителите на реда предвиждат 10-дневен протест. Той започва тази вечер пред сградата на МВР.

Утре се очаква броят на протестиращите да нарасне, защото в столицата ще пристигнат техни колеги от цялата страна.

В неделя те ще издигнат палатков лагер пред парламента, в който ще се редуват на смени, защото по закон служителите на реда нямат право на ефективна стачка.

Преди две седмици правителство прие проект на пенсионната реформа, който предвиждат догодина служителите на МВР и военните да спират работа на 52 години. С всяка следваща година възрастта за пенсия трябва да се увеличава с по 2 месеца до 55 години.

В момента пенсионирането в сектор „Сигурност” е след 27 години стаж, без да има условие за навършена възраст.

От синдиката на МВР служителите настояват за гратисен период от 2 или 3 години. Възможно е днес да се състои извънредно заседание на Съвета за социално партньорство.

По-категорични в исканията си

В „Тази сутрин” Илия Кузманов и Илия Хрисимов от Синдикалната федерация на служителите в МВР заявиха, че част от проблема, заради който излизат и заради който няма да се приберат, е, че държавата не гарантира сигурност. А това се случва, като не се финансира сигурността.

В момента почти целият бюджет в сектора отива за заплати, заявиха двамата представители на сектор „Сигурност”. Не може 92% от бюджета на МВР да отиват за заплати. Няма как с тези останали 8% да се подсигурява дейността на служителите. От 2011 г. се дължат униформи – в голяма част не са получавали униформата, която им се полага по закон, дадоха за пример те.

Има непрекъснати трусове в МВР и буквално всеки ден ни запознават с нови нормативи и актове, подчертаха още двамата представители от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Този път ще бъдем по-категорични в исканията си, заявиха представителите на протеста. Сектор „Сигурност” има огромен проблем и ако той не започне да се решава, ще бъде създаден сериозен проблем и за обществото, коментираха те.